Ga naar de inhoud

Gratis toolkit bij interactieve film ‘Echt of Nep?’

Beeld uit de video Echt of nep.

Digitale oplichting onder senioren neemt toe en de impact is groot. Gemeenten spelen een belangrijke rol in de aanpak van deze vorm van criminaliteit. De interactieve film ‘Echt of nep?’ biedt een krachtige en laagdrempelige manier om het gesprek met ouderen aan te gaan over online veiligheid. Nieuw is de bijbehorende toolkit, die het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) speciaal heeft ontwikkeld voor professionals die zelf een bijeenkomst willen organiseren.

Wat is ‘Echt of nep?’

Echt of nep?‘ is een interactieve film waarin senioren zelf keuzes maken in herkenbare oplichtingssituaties. Na elke keuze wordt zichtbaar wat de gevolgen zijn – leerzaam, soms confronterend, maar vooral effectief. De film behandelt acht vormen van digitale oplichting, waaronder WhatsApp-fraude, phishing, spoofing en datingfraude.

De film is ontwikkeld om samen met senioren te bekijken in bijvoorbeeld buurthuizen, bibliotheken of zorginstellingen. Gemeenten, politie en ouderenorganisaties kunnen deze film gebruiken als gespreksstarter over digitale weerbaarheid.

Nieuw: Toolkit voor lokale inzet tegen cybercrime

Om gemeenten en andere organisaties te ondersteunen, is nu de gratis toolkit ‘Echt of nep?’ beschikbaar. Hiermee wordt het organiseren van een bijeenkomst eenvoudig en laagdrempelig.

De toolkit bevat onder meer:

  • Kant-en-klare uitnodigingstekst
  • Voorbeeldbericht voor lokale media
  • Afbeeldingen voor promotie
  • Een complete handleiding met praktische tips
  • Toegang tot de film en bijbehorende scènes.

Met deze materialen kunnen gemeenten en andere organisaties snel aan de slag – ook zonder uitgebreide kennis van digitale criminaliteit.

Toolkit Echt of nep waardevol voor gemeenten

Deze nieuwe toolkit van het CCV is waardevol voor gemeenten, omdat:

  • Vergroot digitale weerbaarheid onder een kwetsbare doelgroep
  • Eenvoudig een bijeenkomst organiseren dankzij heldere handleiding en promotiemateriaal
  • Verbindt lokale partners, zoals bibliotheken, ouderenwerk en wijkagenten
  • Draagt bij aan preventiebeleid rondom cybercriminaliteit en veiligheid

Erkenning voor impact

Een mooi teken van waardering: de film is genomineerd voor de Gouden Reiger 2025, een prijs voor producties met aantoonbare impact op gedrag en bewustwording.

Meer weten of ondersteuning nodig?

Bekijk het webdossier Cyber en senioren of neem contact op met Tom Weijers, CCV-adviseur Cyber en senioren. Hij denkt graag mee over hoe de film en toolkit lokaal ingezet kunnen worden.