Ga naar de inhoud

Energieke bijeenkomst voortgang City Deal projecten OAOV

Bijeenkomst City Deal 2 juli

Hoe voorkom je dat online oproepen leiden tot onrust op straat? En hoe help je gemeenten hier beter op voorbereid te zijn? Hiervoor kwamen op woensdagmiddag 2 juli projectleiders, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de VNG en burgemeester Jeroen Joon (Harderwijk) samen in Utrecht.

Bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) deelden zij de laatste ontwikkelingen van vier innovatieve projecten rond online aangejaagde ordeverstoringen (OAOV). Deze projecten maken deel uit van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime en laten zien hoe samenwerking, slimme tools en kennisdeling gemeenten weerbaarder kunnen maken tegen deze snelgroeiende dreiging.

Doel van de bijeenkomst

De middag stond in het teken van:

  • Kennis delen.
  • Samenwerking tussen projecten.
  • Voorbereiding op het landelijke congres op 13 november.
  • De sfeer was energiek en de betrokkenheid groot.

Presentaties van de vier projecten

De bijeenkomst werd gekenmerkt door een energieke sfeer en een sterke betrokkenheid van alle deelnemers. De vier projecten gaven elk een inkijk in de stappen die worden gezet om gemeenten beter te wapenen tegen online aangejaagde ordeverstoringen. Ze deelden successen, knelpunten en kansen voor samenwerking. De uitwisseling tussen de projecten zorgde voor veel nieuwe inzichten.

  • Gemeente Alkmaar – Ontwikkelt een toolkit voor organisaties om online onrust tegen te gaan, onder meer naar aanleiding van de rellen rond een Europese voetbalwedstrijd.
  • Werkgroep Cyberveiligheid Noord-Nederland, VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) en Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant (RIVOB) – Presenteerde een training voor professionals, met e-learning en klassikale lessen.
  • Gemeente Utrecht – Werkte aan een handreiking over het inzetten van een noodbevel bij online verstoringen.
  • Bureau RVS en Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland  – Versterken kennis over hoe je online openbare bronnen onderzoekt.
Bijeenkomst City Deal 2 juli

Inbreng van burgemeester Joon

Burgemeester Joon gaf na elk project feedback. Met zijn ervaring in het openbaar bestuur en zijn actieve rol als burgemeester, wist hij concrete koppelingen te maken met de dagelijkse praktijk, zowel lokaal als landelijk. Zijn inbreng hielp om de projecten verder te verbeteren én beter te positioneren richting het City Deal congres.

Vooruitblik op het City Deal congres

Aan het eind keken de deelnemers vooruit naar het congres ‘City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime’ op 13 november waar deze vier projecten gepresenteerd worden in inspiratiesessies. Er werden ideeën gedeeld over hoe het onderwerp meer mensen kan bereiken. Denk aan filmpjes, panels of simulaties. Ook kwamen de subsidieregeling, rapportages en het vervolg van de City Deal aan bod.

Slotwoord

Burgemeester Joon sloot af met een dankwoord. Hij prees de inzet van alle deelnemers en benadrukte het belang van samenwerking. Zijn boodschap was helder: alleen door gezamenlijke inspanning en verbondenheid tussen praktijk, beleid en bestuur kunnen we effectief reageren op de complexe uitdagingen van online ordeverstoringen.

Achtergrondinformatie


Vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime zijn in 2025 subsidies toegekend om de lokale en regionale aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen (OAOV) te versterken. Na een zorgvuldige selectie heeft een jury vier vernieuwende projecten gekozen die met deze financiering verder worden ontwikkeld of geïmplementeerd. De projecten, die op 1 januari 2025 zijn gestart, lopen tot en met 31 december 2025.