Ga naar de inhoud

De wijk-GGD’er: onmisbaar in de aanpak van verward en onbegrepen gedrag

Vrouw met paniekaanval op straat.

Steeds meer gemeenten zetten wijk-GGD’ers in voor mensen met verward of onbegrepen gedrag. Wijk-GGD’ers zorgen voor vroegtijdige signalering, betere zorg en meer veiligheid in de wijk. Ze werken op het snijvlak van zorg, veiligheid en sociaal domein.

Een wijk-GGD’er is vaak een verpleegkundige met kennis van psychiatrie, verslaving én veiligheid. Ze kennen de wijk en de mensen. Ze lopen mee met wijkagenten, bezoeken mensen thuis of overleggen met het wijkteam. Hun kracht? Snel schakelen en een vertrouwd gezicht zijn in de wijk.

Werkwijze die werkt

Movisie schreef hierover een artikel. Daarin zegt een wijk-GGD’er: “Zoveel leed wordt niet gezien. Soms treffen we het per toeval, terwijl we er een hoop in kunnen betekenen.” Gemeenten, politie en zorgverleners zien dat de werkwijze werkt. De wijk-GGD’er voorkomt crisissituaties, overlast en onnodige inzet van politie of ambulancediensten.

Voor beleidsambtenaren van gemeenten betekent dit minder druk op de veiligheidsketen en betere zorg op maat. Een wijk-GGD’er helpt om grip te houden op complexe situaties en om mensen in kwetsbare posities in beeld te houden.

Wil je in jouw gemeente ook aan de slag met wijk-GGD’ers?

  • Begin klein, bijvoorbeeld met één wijk.
  • Werk samen met de GGD, politie en zorginstellingen.
  • Regel goede afspraken over samenwerking en financiering.
  • Denk vooraf goed na over privacy en gegevensdeling. Gebruik hiervoor de handreiking privacy en gegevensdeling bij onbegrepen gedrag.

Meer weten?