Ga naar de inhoud

CCV-adviseur over vrouw die overvaller de zaak uit slaat: ‘Niet verstandig, wel begrijpelijk’

Stokbrood. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Een medewerkster van een bakkerij in Deventer sloeg onlangs een overvaller met een mes in zijn hand de zaak uit met een theedoek. Dit is te zien op beelden van een beveiligingscamera die via RTL Nieuws zijn getoond. Het advies om bij een gewapende overval vooral mee te werken en je spullen af te geven, was aan de vrouw niet besteed.

Op social media wordt de medewerkster als held bestempeld. Rationeel bekeken is de reactie van deze winkelmedewerker ‘begrijpelijk, maar niet verstandig’, zegt Rodney Haan, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) tegen RTL Nieuws.

“Je kunt je goed voorstellen dat wanneer iemand met zijn poten aan je spullen komt, je kwaad wordt. Dat is volkomen menselijk. Maar wij adviseren: ga niet de held uithangen.” Deze overvaller was volgens de CCV-adviseur blijkbaar geïmponeerd door de medewerkster.

“Wij adviseren: ga niet de held uithangen.”

“Maar er zijn ook genoeg overvallers die in zo’n situatie niet terugdeinzen om geweld te gebruiken. Als ze een wapen bij zich hebben, zoals deze persoon had, weet je nooit hoe het afloopt.” Hij vervolgt: “Het belangrijkste is dat je het er heelhuids af brengt.”

Handelen volgens RAAK-principe

Maar hoe moet je wel handelen bij een overval? Het CCV adviseert om te handelen volgens het RAAK-principe:

  • Rustig blijven
  • Accepteren wat er gebeurt
  • Afgeven waar de overvaller om vraagt
  • Kijken

Het laatste punt is belangrijk voor de opsporing. “Alles kan relevant zijn: een bepaald loopje, een accent, haarkleur, et cetera.”

Slachtofferhulp Nederland

Daarnaast adviseert Rodney Haan ook om met Slachtofferhulp Nederland contact op te nemen. “Iemand heeft je persoonlijk bedreigd, in feite voelt het als een dodelijke dreiging. Dat heeft een enorme impact. Blijf daar niet mee rondlopen.”

Mag je beelden delen? 

Rodney Haan is bij het CCV ook adviseur op het gebied van cameratoezicht. Hij stelt dat de beelden van deze overval niet hadden mogen worden gedeeld. “Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar strikt juridisch gezien mogen zulke beelden niet gedeeld worden. Met niemand, behalve de politie.”

Dit is volgens De CCV-adviseur om te voorkomen dat burgers de daders zelf een lesje willen leren. Haan: “De boef heeft, al klinkt het vreemd, ook recht op privacy.” Al geeft Haan ook onmiddellijk toe dat deze letter van de wet zelden gehandhaafd wordt: “In de praktijk is daar geen beginnen aan.”

Straatroof, een woningoverval of een overval op een winkel of kroeg. Alle gemeenten hebben er mee te maken. Het CCV biedt gemeenten de ‘Aanpak overvallen’, die concrete handvatten biedt om overvallen lokaal en regionaal aan te pakken. Lees er meer over in het dossier Overvallen.