Ga naar de inhoud

Wapens in horeca zorgen voor onveiligheid

feest ter illustratie van een nieuwsbericht van het CCV

In horecagelegenheden komt wapenbezit nog regelmatig voor. Niet alleen messen zorgen voor onveiligheid, maar ook ‘onschuldige’ naaldhakken brengen verrassingen met zich mee. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) en Platform Veilig Ondernemen (PVO) hebben een video gemaakt om ondernemers te helpen met de veiligheid in en rond de zaak.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze content te bekijken.

Veel wapens worden meegenomen ter verdediging in noodsituaties. Denk aan een vrouw die pepperspray meeneemt uit angst voor seksueel wangedrag of jongens die bang zijn voor conflict. Steekwapens zijn een veelvoorkomend wapen in de horeca, bijvoorbeeld een mes. Er worden ook spullen uit de omgeving gebruikt zelf zoals bijvoorbeeld een gebroken fles, tafelpoten of stoelen. Gebroken glas is een veelgebruikt wapen in het uitgaansleven. Deze wapens zorgen voor onveiligheid voor de ondernemer, het personeel én de andere gasten.

Tips voor ondernemers

Maar wat kunnen ondernemers doen om dit tegen te gaan of misschien wel te voorkomen? In de video geven ze een aantal tips.

  • Opstellen en zichtbaar maken van huisregels omtrent wapenbezit en controles
  • Train je personeel om de regels te handhaven
  • Organiseer structurele en incidentele wapencontroles
  • Toch een wapen in jouw zaak? Meld het bij de politie
  • Ga samenwerkingen aan om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen

In een de Checklist Wapencontrole staat uitgebreide informatie en maatregelen die ondernemers kunnen treffen om wapens te voorkomen in hun horecazaak. Ook worden verschillende wapens aan de kaart gesteld en de verschillende straffen die kunnen worden opgelegd.