Ga naar de inhoud

Sterk wachtwoord

Laatst gewijzigd op: 27-02-2024

Een sterk wachtwoord is de eerste stap in beveiliging tegen criminelen.

Man achter laptop met inlogscherm

Als een crimineel toegang heeft tot je wachtwoord kan hij makkelijk inloggen op een bankaccount, een webshopaccount, een e-mailaccount of een sociale media-account. Criminelen maken met deze toegang misbruik van je accounts door bijvoorbeeld geld over te maken naar hun rekening of inloggegevens op te vragen via de mail.

Het maken van een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord is minimaal 12 tekens lang. Het bestaat uit kleine letters en hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Speciale tekens zijn: !’#$%&'()*+,-./:;<=>?@[]^_`{|}~). Niet elke website accepteert alle speciale tekens.

Een handige manier om sterke wachtwoorden te maken en te onthouden is door wachtwoordzinnen te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is: DuivenEten1brood!.

Qwertywachtwoord1! is een lang wachtwoord en gebruikt een speciaal teken. Toch is het geen sterk wachtwoord. Dit komt, doordat criminelen allerlei slimme manieren hebben om een wachtwoord te ontcijferen. Zo gebruiken ze computerprogramma’s om duizenden wachtwoorden per seconde te raden. Deze programma’s gebruiken ook de meest gebruikte wachtwoorden, zoals qwerty, 12345 en wachtwoord1. Gebruik deze wachtwoorden nooit, want een crimineel kan deze veel te makkelijk raden. Gebruik ook geen persoonlijke informatie in een wachtwoord, zoals je naam, telefoonnummer of adres. Deze informatie is vaak makkelijk te vinden op je sociale media (zie ook: privacyinstellingen sociale media).

Gebruik voor elk account een ander wachtwoord

Als je een wachtwoord maar één keer gebruikt, kan een crimineel ook maar één account hacken. Het is ook belangrijk om nog voor een tweede controle te kiezen. Bijvoorbeeld een vingerafdruk of een eenmalige code. Dit noemen we inloggen in twee stappen. Hierdoor is het voor de crimineel moeilijker om in je account in te breken en informatie te stelen. Met inloggen in twee stappen zorg je ervoor dat een crimineel niet kan inloggen, ook al weet hij je wachtwoord.

Het onthouden van alle wachtwoorden

Alle wachtwoorden onthouden is niet makkelijk. Daarom zijn er programma’s die hierbij helpen. Deze programma’s noemen we wachtwoordenmanagers. Met deze programma’s sla je de inloggegevens op van al je accounts. Dat programma beveilig je met één sterk wachtwoord. Als het gebruik van een wachtwoordenmanager te moeilijk is, gebruik je een wachtwoordenboekje. Hierin zet je alle wachtwoorden van je accounts. Het is dan wel belangrijk dat je dit boekje goed verstopt.

Komt iemand er niet helemaal uit en is er extra digitale hulp nodig? Dan kan er gratis gebeld worden met de DigiHulplijn: telefoonnummer 0800-1508.