Kopen en verkopen op websites met verkoopadvertenties
Laatst gewijzigd op: 06-11-2023Noemen we ook wel marktplaatsfraude.

Bij deze fraude komt iemand de afspraken bij de koop of verkoop niet na. Bijvoorbeeld:
- Product wordt niet geleverd of het verkeerde product wordt geleverd.
- Er wordt een nepproduct geleverd.
- Er wordt niet betaald bij de verkoop van een product.
Deze fraude gebeurt vaak op websites, zoals Marktplaats, Wish of Ebay
Het komt ook voor dat mensen op deze websites bedrogen worden bij het betaalverzoek. Kijk hiervoor bij fraude bij betaalverzoeken.
Soms vragen verkopers naar foto’s van je bankpas of identiteitsbewijs. Hiermee plegen ze dan fraude. Dit noemen we identiteitsfraude.
Hoe voorkom je dat je op een website met advertenties wordt bedrogen?
- Gebruik een veilige manier om te betalen. Marktplaats biedt bijvoorbeeld kopersbescherming aan. Dit biedt extra zekerheid als je een product koopt. Controleer altijd goed of de kopersbescherming niet nagemaakt is. Gebruik anders IDEAL of een creditcard. Let op voor fraude met betaalverzoeken.
- Controleer het product in het echt, zodat je ziet wat je koopt. Het is dan veel moeilijker om iemand te bedriegen. Spreek niet bij jou thuis af, want de ander kan dan in jouw huis inbreken.
- Kijk goed naar de advertentie. Zijn de foto’s zelf gemaakt of zijn het algemene productfoto’s? Zit de adverteerder al lang op deze website of is deze net begonnen? Is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Vaak word je dan bedrogen.
- Stuur nooit foto’s van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs naar een koper/verkoper om te bewijzen dat je echt bent. Hiermee kan de oplichter identiteitsfraude plegen.
Je bent bedrogen. Wat nu?
Slachtoffers schamen zich vaak over hun situatie. Het kan iedereen overkomen en vertel dit ook. Geef dus nooit het slachtoffer de schuld! Om het slachtoffer zo goed mogelijk te helpen, is het van belang om hen door te verwijzen naar de juiste hulporganisaties. Belangrijk is om te beginnen met het doen van aangifte. Het slachtoffer kan ook andere hulp nodig hebben, dus kijk naar hun behoeften en verwijs hen door voor extra ondersteuning of informatie. Hieronder staat waar je deze informatie kunt vinden.
Het is belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Kijk bij de pagina contact met de politie om te lezen waarom dit jou helpt.
Als je geld hebt overgemaakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw bank. Kijk bij de pagina contact met de bank om te lezen hoe de bank jou helpt.
Heb je in je contact met de crimineel belangrijke persoonsgegevens gegeven, zoals je bankrekeningnummer, je inloggegevens van DigID of een BSN-nummer? Neem dan contact op met het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI).
Heb je ook nog andere persoonlijke informatie gegeven aan de crimineel, zoals een e-mailadres, de naam van je kinderen of de naam van je werkgever? De crimineel kan deze informatie misbruiken bij jou of bij bekenden. Het is verstandig om mensen in je omgeving hierover te informeren.
Wil je praten met een expert of met andere slachtoffers over wat er is gebeurd? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. Dit loket helpt slachtoffers van oplichting met informatie en de juiste vervolgstappen.