Helpdeskfraude (bank of techbedrijf)
Laatst gewijzigd op: 07-11-2023Bij helpdeskfraude neemt de crimineel telefonisch contact op. Hij doet alsof hij een medewerker van een bank of een bekend technologiebedrijf is. De crimineel beweert dat er iets mis is met de bankrekening of dat er problemen zijn met een computer of telefoon. Deze problemen moeten zo snel mogelijk opgelost worden.

Helpdeskfraude noemen we ook wel bankhelpdeskfraude, tech support scam en veilige kluisrekeningfraude.
Je komt met deze criminelen in contact als je een verkeerd telefoonnummer belt vanuit een nepwebsite. De crimineel kan ook contact met jou opnemen. Hij probeert je te overtuigen om geld over te maken naar een andere bankrekening of om schadelijke software te instaleren.
Hoe voorkom en herken je helpdeskfraude?
- Twijfel je of een telefoontje echt is? Vraag dan naar de naam van de persoon aan de lijn. Hang dan op en bel het officiële nummer van de organisatie op. Deze vind je op de website van de organisatie. Je vraagt dan of ze je kunnen doorverbinden met de persoon die je aan de lijn had. Zo controleer je of degene met wie je hebt gesproken ook echt bij de organisatie werkt.
- Controleer de contactgegevens goed. Als je op zoek bent naar contactgegevens van een organisatie, controleer dan ook of je op de juiste website kijkt. Let ook op met het bellen van telefoonnummers onder verdachte mailtjes. Dit zijn vaak nepnummers.
- Medewerkers van banken vragen nooit om een pinpas op te sturen. Zij komen deze ook nooit ophalen. Daarnaast vraagt een bank je nooit om geld over te maken naar een andere rekening. Ze vragen ook niet naar een pincode. Geef deze dus nooit aan iemand.
- Medewerkers van grote technologiebedrijven bellen je nooit. Dus vragen ze ook nooit om programma’s te instaleren, waarmee de computer op afstand bestuurd kan worden.
Je bent slachtoffer van helpdeskfraude: wat nu?
Slachtoffers schamen zich vaak over hun situatie. Het kan iedereen overkomen en vertel dit ook. Geef dus nooit het slachtoffer de schuld! Om het slachtoffer zo goed mogelijk te helpen, is het van belang om hen door te verwijzen naar de juiste hulporganisaties. Belangrijk is om te beginnen met het doen van aangifte. Het slachtoffer kan ook andere hulp nodig hebben, dus kijk naar hun behoeften en verwijs hen door voor extra ondersteuning of informatie. Hieronder staat waar je deze informatie kunt vinden.
Het is belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Kijk bij de pagina contact met de politie om te lezen waarom dit jou helpt. Voor de aangifte is het belangrijk om te weten of je contact had met een techbedrijf of met een bank. Hiervoor moet je apart aangifte voor doen.
Als je geld hebt overgemaakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw bank. Kijk bij de pagina contact met de bank om te lezen hoe de bank jou helpt.
Heb je in je contact met de crimineel belangrijke persoonsgegevens gegeven, zoals je bankrekeningnummer, je inloggegevens van DigID of een BSN-nummer? Neem dan contact op met het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI).
Heb je ook nog andere persoonlijke informatie gegeven aan de crimineel, zoals een e-mailadres, de naam van je kinderen of de naam van je werkgever? De crimineel kan deze informatie misbruiken bij jou of bij bekenden. Het is verstandig om mensen in je omgeving hierover te informeren.
Wil je praten met een expert of met andere slachtoffers over wat er is gebeurd? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. Dit loket helpt slachtoffers van oplichting met informatie en de juiste vervolgstappen.