Ga naar de inhoud

Voorlichting aan uitgaanspubliek

Foto van uitgaanspubliek in een discotheek. Ter illustratie van het CCV-dossier Keuzewijzer veilig uitgaan.

Tijdens het uitgaan kan het publiek met verschillende zaken te maken krijgen, zoals geweld, seksuele intimidatie en gebruik van lachgas. Het doel van publieksvoorlichting is om uitgaanspubliek hiervan bewust te maken. Per probleem, namelijk alcohol, geweld, lachgas en seksuele intimidatie zijn voorbeelden van voorlichting uitgelicht.

Seks- en drugstrainingen voor studenten

Op 15 augustus ging in veel steden de introductieweek voor studenten van start. In Groningen bieden ze ook Seks- en drugstrainingen aan. Nachtburgemeester Merlijn Poolman: “De trainingen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat studenten goed omgaan met dingen waarmee ze over het algemeen toch wel in aanraking komen”, legt hij uit.

De trainingen, die worden gegeven door de vrijwilligers van de Nachtraad (een stichting die zich inzet voor een veilig nachtleven) en de GGD, maken bij studenten duidelijk welk gedrag prima is of juist totaal niet. “Het is niet dat we alleen maar wijzen op de gevaren. Integendeel”, nuanceert Poolman. “We willen juist het leuke van seks en drugsgebruik benadrukken, maar je moet niet in situaties terechtkomen waarin het niet leuk wordt. Om dat te voorkomen, worden de trainingen gegeven.” Studenten kunnen zich voor de trainingen aanmelden via studentenverenigingen.

Chill op stap in Groningen

Prettig en veilig uitgaan kun je leren. Dat is het uitgangspunt van het project Chill op stap in Groningen, bedoeld voor ouders en leerlingen van de 3e klassen van het voortgezet onderwijs in Groningen.

Doel van het project:

  • Leerlingen bewust maken van mogelijk risicogedrag tijdens het uitgaan en leren hoe zij dergelijke risico’s kunnen vermijden;
  • Ouders/verzorgers ondersteunen in hun praktische opvoedkundige taak ten aanzien van het veilig uitgaan van hun kinderen;
  • Het terugdringen van de kans op slachtofferschap van jongeren als gevolg van geweldsincidenten tijdens het uitgaan;
  • Het bevorderen van alle vormen van uitgaan, waarbij beweging en cultuur voorop staan;
  • Aandacht schenken aan gezondheidsrisico’s tijdens het uitgaan: alcohol en drugsgebruik.

Handhaving gemeente Groningen, HALT, Veilig Verkeer Nederland,  Brandweer, Politie, Wij Groningen (jongerenwerk), Ambulancezorg en Jimmy’s (jongerencentrum) verzorgen workshops.

Alcohol

Teveel alcohol drinken kan tot problemen leiden in het uitgaansleven. Denk aan geweld en seksuele intimidatie. Om dit te voorkomen is in Rotterdam een aanpak tegen doorschenken ontwikkeld. Met de campagne ‘Stop op tijd. Wij schenken niet door’ wordt een nieuwe norm gesteld in het uitgaansleven.

Jongeren plegen soms ID-fraude om meerderjarig te lijken, bijvoorbeeld om alcohol te bestellen en te drinken. Om dit te voorkomen is de campagne ‘Eerlijk over je ID. Daar kom je verder mee.’ ontwikkeld. Deze campagne heeft als doel dat jongeren weten dat zij identiteitsfraude plegen als zij een ID lenen, uitlenen of vervalsen. En dat dit ernstige consequenties heeft.

Ook lokaal worden er campagnes ingezet tegen ID-fraude, zoals in Tilburg met “Fake I.D.”: de poster, het kaartje, de Facebookadvertentie en de Instagrampost mogen andere gemeenten gebruiken.

In Tilburg heeft de gemeente, samen met Halt, GGD, verslavingszorg, jongerenwerk en politie, in het uitgaansgebied voorlichting gegeven over het effect van (overmatig) alcoholgebruik.

In Amersfoort (en andere gemeenten) wordt ‘De Confrontatie’ toegepast. Een maatregel van politie waarbij jongeren (en hun ouders) geconfronteerd worden met beelden van zichzelf op straat terwijl ze dronken zijn. Het doel is om de bewustwording van overmatig alcoholgebruik te vergroten. Op de website van Trimbos vind je meer informatie over deze maatregel.

De landelijke campagne NIX18 richt zich op minderjarigen. Deze campagne is gericht op het voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar roken en drinken.

Alcohol en drugs

Celebrate Safe
Unity en Celebrate Safe geven voorlichting over verantwoord gedrag aan bezoekers van grote feesten en evenementen die door de organisatoren gebruikt kunnen worden.

De tips zijn:

  • Bereid je goed voor op het feest
  • Zorg dat je ook wat slaap pakt en neem de tijd om weer op te laden
  • Als je staat te dansen in een hete ruimte, neem ook af en toe een pauze
  • Gebruik van alcohol en drugs is nooit zonder risico’s
  • Laat drugs testen op inhoud voor gebruik
  • Drink niet te veel water als je xtc hebt gebruikt
  • Hou je vrienden in de gaten

Geweld

Kies je ervoor om een hero te zijn? Of ben je een zero? Met deze campagne KIES werd een speciale actie voor jongeren ontwikkeld. Gemeenten Weert en Den Bosch ontwikkelden een aanpak om alcohol gerelateerd uitgaansgeweld onder de aandacht te brengen bij jongeren in het uitgaansleven. Tijdens het drukste moment van de uitgaansavond konden jongeren een vrijwillige alcoholtest doen, werden op de foto gezet en gingen in gesprek over alcohol.

Voor een impressie van de actie in Weert is via YouTube een filmpje terug te kijken.

Lachgas

Lachgas wordt met name gebruikt door jongeren en jongvolwassenen. In het uitgaansleven vormen zij een grote groep. In Amsterdam had 62,4% van de cafébezoekers in 2018 ervaring met lachgas. Lachgas is gevaarlijk voor de verkeersveiligheid en de gezondheid, en geeft overlast: zwerfvuil, geluidsoverlast en ander onwenselijk gedrag.

Het Trimbos instituut is een kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Volgens Trimbos heeft het gebruik van lachgas gezondheidsrisico’s en kan het overlast veroorzaken. Goede voorlichting over (het gebruik van) lachgas is belangrijk. Trimbos maakte een voorlichtingsfilm voor uitgaanspubliek: 5 dingen die je moet weten over lachgas.

Zie voor meer informatie de site van Trimbos:

Lessen van de Lachgaskoning

Tientallen ballonnetjes lachgas ademde hij per dag in, hij verhandelde er duizenden. Nu is ‘zelfbenoemde Lachgaskoning’ Deniz Üresin geheelonthouder. En helpt hij jongeren voor te lichten. Zijn voorlichtingscampagne ‘#ikbengestoptmetlachgasjijook?’ op Instagram moet daarbij helpen. Üresin gaat sinds de zomer van 2020 regelmatig live op zijn Instagramaccount @exlachgaskoningdenizofficial. Terwijl hij live in beeld is – ook vaak met een wijkagent – stellen jongeren in de chat vragen die hij beantwoordt. Zie ook het artikel in op ToeZine.nl
 

Rij ballonvrij in Rotterdam

De gemeente Rotterdam, TeamAlert en de politie zijn de onlinecampagne ‘Ik rij ballonvrij in Rotterdam’ gestart om het lachgasgebruik in het verkeer onder jongeren aan te pakken.

Lachgasgebruik onder jongeren is de laatste jaren enorm toegenomen, in het verkeer en in het uitgaansleven. Ook in Rotterdam zorgt het lachgasgebruik in het verkeer voor veel overlast. De campagne, met als slogan ‘word geen clown in het verkeer’, wil jongeren laten inzien dat lachgasgebruik in de auto niet normaal is. Passagiers krijgen bovendien tips en ’tricks’ om hun verantwoordelijkheid te nemen en de bestuurder aan te spreken op ongewenst gedrag. De campagne is vooral online gericht om daar de sociale norm uit te dragen en de jongeren te bereiken. De onlinecampagne is in samenwerking met jongeren tot stand gekomen, om de doelgroep nog beter te bereiken.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie komt regelmatig voor tijdens het uitgaan. Hoe voorkom je seksuele intimidatie in de kroeg? Zie je daar ongewenst gedrag en wat kan je dan doen?

Bij Rutgers – kenniscentrum seksualiteit – staan seksuele gezondheid en rechten voor iedereen centraal. Zij ontwikkelden specifiek voor uitgaansleven de campagne ‘ben je oke?’. Ben je oké? is de campagneboodschap van Rutgers: Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’

Rutgers en Atria lanceerden een jongerencampagne tegen victim blaming bij seksueel geweld. Zo willen zij voorkomen dat slachtoffers de schuld krijgen van seksueel geweld. Om dat te stoppen roepen zij met #ZegErWatVan op om er wat van te zeggen als je victim blaming ziet. Wil je meer informatie? Kijk dan op de websites van Atria en Rutgers.

Daarnaast is er de e-learning Stand up om straatintimidatie te helpen voorkomen. De e-learning is bedoeld voor omstanders en slachtoffers met tips hoe je kunt reageren op een situatie waarin iemand wordt geïntimideerd. Het is een initiatief van L’Oréal Paris, Hollaback en Fairspace.Naast de e-learning biedt Fairspace in 2021 gratis één uur durende workshops aan in omstanderinterventie bij straatintimidatie voor allerlei doelgroepen. Voor het aanvragen van een workshop kan er contact opgenomen worden met Fairspace.

Campagnes gemeenten

Ook lokaal worden acties ingezet om seksuele intimidatie te voorkomen, bijvoorbeeld op straat of in de eigen wijk. Gemeente Rotterdam lanceerde de campagne ‘stop Pikpraat’ om seksuele straatintimidatie te voorkomen. Signalen van seksuele straatintimidatie kunnen laagdrempelig gemeld worden via De StopApp app. Op initiatief van gemeente Arnhem kunnen bewoners hun ervaringen met seksuele intimidatie melden en, indien gewenst, ondersteuning krijgen van anti-discriminatiebureau Vizier.

In Breda is samen met BO Diversity een meldpunt voor straatintimidatie opgezet.

Seksueel geïntimideerd, online, op straat of in de club? #Jijstaatnietalleen. De campagne ‘Jij staat niet alleen’ is een van de maatregelen die gemeenten Amsterdam inzet. De campagne is gericht op meisjes en vrouwen die, op straat of online, te maken krijgen met seksuele intimidatie en geweld. Zij kunnen gekoppeld worden aan rolmodellen voor steun.

Ook de gemeente Tilburg wil straatintimidatie strenger gaan aanpakken. Tilburg wil daarom gaan inzetten op landelijke campagnes zoals ‘Ben je Oké?’ en Ask for Angela. Ask for Angela is een initiatief van Make Holland Great Again. Het werkt als volgt: als je jezelf tijdens het uitgaan niet veilig voelt, loop je naar het barpersoneel en vraag je of Angela misschien aan het werk is. De persoon achter de bar weet dan precies wat hij of zij moet doen. Zie ook de voorlichtingsfilm.