Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Webinar: Monitoring online aangejaagde openbare orde verstoringen

Online oproepen tot bijvoorbeeld rellen, vetes tussen drillrapgroepen en onaangekondigde demonstraties kunnen leiden tot verstoringen van de openbare orde. Gemeentes hebben er dagelijks mee te maken. Maar hoe krijgen zij zicht op deze online oproer? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) organiseert op woensdag 9 juni 2021 om 15.00 uur het gratis webinar ‘Monitoring van online aangejaagde orderverstoringen’.

Tot nu toe was er weinig bekend over hoe gemeenten in openbare en online bronnen monitoren met het oog op de handhaving van de openbare orde. In het op 18 mei gepubliceerde onderzoek ‘Black box van gemeentelijke online monitoring; Een wankel fundament onder een stevige praktijk’ van de NHL Stenden hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen, is in kaart gebracht of gemeenten online monitoren, hoe ze dit doen en op welke knelpunten en grenzen ze stuiten. Daarbij spelen naast het juridische vraagstuk evenzeer de organisatorische, technische en ethische aspecten van het monitoren door gemeenten een rol. Tijdens het webinar op 9 juni vertelt Willem Bantema, onderzoeker aan de NHL Stenden hogeschool, over het onderzoek, de resultaten en de aanbevelingen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. Vragen over het onderzoek kun je tijdens het webinar online stellen via de chatfunctie.

De doelgroep

Het onderzoek en daarbij het webinar zijn bedoeld voor burgemeesters en de ambtenaren die de burgemeesters zowel beleidsmatig als juridisch adviseren. Deze ambtenaren zijn vaak werkzaam bij de afdelingen openbare orde en veiligheid van de gemeenten. Maar ook politie en het OM behoren zeker tot de doelgroep.

Aanmelden

Via het inschrijfformulier kun je je aanmelden voor het webinar. We sturen je dan een link waarop je het webinar live kunt volgen.

Informatie

Lees alvast wat achtergrondinformatie. Heb je inhoudelijke vragen? Neem contact op met het CCV-adviseur Joeri Vig.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid