Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Twee mannen veroordeeld voor uitbuiting kwetsbare medewerker

Dinsdag 16 augustus zijn 2 mannen veroordeeld voor jarenlange uitbuiting van een kwetsbare medewerker bij een champignonkwekerij in Reusel. De zaak is uitzonderlijk, omdat er doorgaans maar weinig gevallen van arbeidsuibuiting voor de rechter komen. Dit komt omdat het vaak lastig aan te tonen is dat er sprake is van dwang. In dit geval was dwang volgens de rechtbank echter duidelijk bewezen.

De zaak die dinsdag voor de rechter kwam, is een extreem voorbeeld van arbeiduitbuiting. Het slachtoffer, een zwakbegaafde man, werkte 6 dagen per week van vroeg in de ochtend tot in de avond. Betaald kreeg hij echter maar 20 uur per week. Wanneer hij ziek was, werd hij gedwongen om door te werken.

Gevangenisstraf

De 52-jarige eigenaar van de champignonkwekerij kreeg een jaar cel opgelegd. Zijn 84-jarige vader kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van €15.000. Daarnaast krijgt het bedrijf €100.000 boete en moet de onderneming een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Honderden gevallen van arbeidsbuiting

Jaarlijks melden opsporingsdiensten en hulporganisaties enkele honderden gevallen van veronderstelde arbeidsuitbuiting. Over 2020 waren het er 435 en over 2021 waren het er ongeveer een kwart minder. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk vele malen hoger.

Arbeidsuitbuiting is het bewust werven, vervoeren, overbrengen of huisvesten van een persoon met gebruik van dwang met als doel deze persoon uit te buiten. Arbeidsuitbuiting kan plaatsvinden in diverse branches, zoals horeca, land- en tuinbouw of transport. Lees ook het CCV-dossier Arbeidsuitbuiting.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid