'Preventie met gezag'-gemeenten enthousiast over jeugd- en cyberprojecten
Hoe voorkom je als gemeente dat jongeren slachtoffer of dader worden van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit? Daar ging het over tijdens de informatiebijeenkomst Jeugd en cyber op 23 februari in het Marriott Rotterdam. Het ministerie van Justitie en Veiligheid organiseerde de bijeenkomst samen met de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime speciaal voor de 4 nieuwe ‘Preventie met gezag'-gemeenten: Delft, Dordrecht, Roosendaal en Vlaardingen. Het belang van het opnemen van de aanpak jeugd en cyber in hun beleidsplannen werd daarbij onderstreept.
Interventies
Jongeren zijn vrijwel voortdurend online. Daarbij zijn ze zich niet altijd bewust van de risico’s die ze lopen. En soms doen ze ook dingen die eigenlijk strafbaar zijn. Ze lenen bijvoorbeeld hun ID-kaart uit en plegen daarmee ID-fraude, worden geldezel, maken gebruik van iemands wachtwoord of verspreiden een pikante foto van een klasgenoot. Om de 4 gemeenten te informeren over de verschillende interventies die er zijn, kregen ze presentaties van Mijn Cyberrijbewijs, Hackshield, Youth Cyber Team, re_B00tcmp, Geldezels en Hackright. De interventies bevatten zowel preventieve als repressieve onderdelen en zijn uiteraard allen gericht op jongeren.
Aan de slag
De 4 nieuwe ‘Preventie met gezag’-gemeenten krijgen concrete ondersteuning aangeboden om aan de slag te gaan met de aanpak jeugd en cyber. Samen met de gemeenten wordt onderzocht welke interventies het beste passen binnen de bestaande structuren en welke het beste aansluiten bij de heersende problematiek.
De gemeenten gaven aan enthousiast te zijn om aan de slag te gaan met de aanpak Jeugd en cyber. En daarmee jongeren bewust te maken van hun onlinegedrag en de consequenties daarvan. Een mooie stap richting een veiligere leefomgeving.
Wil je als gemeente ook aan de slag met de aanpak jeugd en cyber? Neem contact op met CCV-adviseur Siènne Stoker via sienne.stoker@hetccv.nl en bekijk ons webdossier Cybercrime.