Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Onderzoek: de wijk-GGD’er werkt

De wijk-GGD’er voorziet duidelijk in een behoefte en hij denkt standaard buiten de gebaande paden om oplossingen te vinden voor overlast die mensen met verward gedrag veroorzaken. Professionals die met een wijk-GGD’er samen werken, willen niet meer zonder hem. Dit blijkt uit onderzoek dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in opdracht van ZonMw uitvoerde naar de werkzame bestanddelen van de werkwijze van de wijk-GGD’er.

Ook een wijk-GGD in jouw gemeente? Er zijn nieuwe subsidiemogelijkheden, grijp deze kans!

Hulp bieden die nodig is

Agenten, woonconsulenten en andere professionals zijn niet altijd toegerust om mensen met verward gedrag de hulp te bieden die ze nodig hebben om weer regie te krijgen over hun eigen leven. Een wijk-GGD’er is een professional die op mensen met verward gedrag afgaat om vroegtijdig in te grijpen en escalaties te voorkomen. De wijk-GGD‘er gaat bijvoorbeeld samen met agenten of woonconsulenten op pad om situaties in te schatten en echt contact te maken met een bewoner. “Hij komt op plekken waar wij niet binnen komen”, zegt een medewerker van Wijken en Buurten. De wijk-GGD’er voorziet daarmee duidelijk in een behoefte.

Inzet wijk-GGD’er leidt tot betere samenwerking veiligheid en zorg

De onafhankelijke rol van de wijk-GGD’er is een van zijn sterke kanten. Dat betekent dat hij zoekt naar oplossingen, veelal buiten de gebaande paden. Zijn aanpak verschilt vaak van de standaard hulpverleningsinstanties die meer gebonden zijn aan regels en protocollen. Hij beoordeelt ter plekke de situatie en bepaalt samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg de persoon nodig heeft en regelt dit. Dit voorkomt onnodig politie-inzet en verdere traumatisering bij de betrokkene. Op deze manier werkt hij als verbindingsofficier in het netwerk van veiligheid en zorg. Uit de begeleidingstrajecten blijkt dat de inzet van de wijk-GGD’er leidt tot een betere samenwerking tussen zorg- en veiligheidsprofessionals. Ook is er een beter zicht op de doelgroep die overlast veroorzaakt.

Aandachtspunten bij werkwijze

Het onderzoek benoemt ook aandachtspunten en aanbevelingen, die interessant zijn voor gemeenten die overwegen een wijk-GGD’er in te voeren. Zo is de vrije rol van de wijk-GGD’er de grootste kracht van dit concept. En ook wel een uitdaging. Want in de praktijk kunnen taken van organisaties nauw aansluiten op die van de wijk-GGD’er. De vraag waar de grenzen en verantwoordelijkheden liggen, de wie-doet-wat-vraag, wordt al snel gesteld. Juist vanwege de vrije rol van de wijk-GGD’er ligt dat niet zo zwart-wit. Een goede samenwerking is daarom essentieel. Daar moet in worden geïnvesteerd. Andere aandachtspunten die er zijn bij de invoering van deze werkwijze zijn de gegevensdeling volgens de AVG, de inzet van ervaringsdeskundigheid en een structurele financiering voor het werk van de wijk-GGD’er. Hierover lees je meer in het rapport ‘De kracht van de wijk-GGD’er’.

47 gemeenten met een wijk-GGD’er

De afgelopen 4 jaar begeleidde het CCV 47 gemeenten bij de invoering van een wijk-GGD’er. Een wijk-GGD’er, wijk-GGZ’er of wijkfunctionaris werkt als verbindingsofficier in het netwerk van veiligheid en zorg. Hij gaat op mensen met verward gedrag af om vroegtijdig in te grijpen en escalaties te voorkomen. Doordat het CCV al veel gemeenten had begeleid bij de invoering, was al duidelijk dat deze werkwijze succesvol is; de vraag was alleen wat de specifieke elementen zijn voor dit succes. Daarom bundelde en analyseerde het CCV voor dit onderzoek alle kennis en inzichten van afgelopen jaren en sprak aanvullend met direct betrokken professionals over hun ervaringen met de wijk-GGD’er. 

Nieuwe ronde subsidie voor invoeren van wijk-GGD’er

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw maakt de invoering van een wijk-GGD’er in gemeenten mogelijk. Met een nieuwe subsidieoproep stelt ZonMw gemeenten in staat om de werkwijze van de wijk-GGD’er in te voeren of te borgen. Het gaat om een subsidie van maximaal € 50.000 per project met een looptijd van 12 maanden. Naast het subsidiebedrag is een eigen investering vereist. Kies jij ook voor deze innovatie die de overlast van verwarde personen effectief aanpakt? Op 27 september is er een online informatiebijeenkomst over deze subsidieronde en de begeleiding van het CCV. Heb je interesse, meld je dan meteen aan. Lees ook het interview van ZonMw met collega Sara Wester over het onderzoek naar de wijk-GGD’er.

Lees meer over de wijk-GGD’er in het CCV-dossier.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid