Minister bezoekt preventieprojecten tegen uitgaansgeweld
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, gaf vrijdag tijdens zijn werkbezoek aan Zwolle het startschot voor de directe aansprakelijkstelling in het uitgaansleven. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) was nauw betrokken bij de introductie daarvan.
Daarnaast stond publiek-private samenwerking tegen winkelcriminaliteit en uitgaansgeweld centraal. De Collectieve Horeca Ontzegging en de Collectieve Winkel Ontzegging zijn daar goede voorbeelden van.
Minister Dekker plakt een sticker bij de entree van een deelnemer aan het collectief winkelverbod.
Tijdens een wandeling door de stad sprak minister Dekker met betrokkenen van de gemeente, politie en diverse ondernemers over de verschillende instrumenten die zij kunnen inzetten tegen criminaliteit. Na de wandeling ging hij in gesprek met een agent en horecaondernemer over uitgaansgeweld in de praktijk.
Schade verhalen op de dader
Vanuit het CCV was adviseur Martijn Wildeboer aanwezig. Wildeboer begeleidde de introductie van de directe aansprakelijkheidstelling bij uitgaansgeweld in Zwolle. “Samenwerking tussen de werkgroepen Veilig Winkelgebied en Veilig Uitgaansgebied was de aanleiding voor deze nieuwe aanpak in de horeca, omdat je gaat zien dat vaak dezelfde overlastgevende personen zowel in winkel- als in uitgaansgebieden aanwezig zijn.” zegt Wildeboer.
"Vaak zie je dezelfde overlastgevende personen zowel in winkel- als in uitgaansgebieden"
Met behulp van SODA (Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling) kan een horecaondernemer de indirecte schade verhalen op de dader. Het CCV maakte vorige zomer een filmpje over SODA.
Collectieve horecaontzegging
De Collectieve horecaontzegging (CHO) is een goed instrument om de grootste onruststokers in het uitgaansleven de toegang tot de horeca te weigeren. In de CHO werken horecaondernemers nauw samen met politie en gemeenten. De CHO is onderdeel van de bredere aanpak voor een veilig uitgaansgebied. Meer informatie over de CHO vind je in het CCV-webdossier Collectieve Horecaontzegging.
Met het plakken van deze sticker geeft minister Dekker het startschot voor de directe aansprakelijkstelling bij uitgaansgeweld.
Collectieve Winkelontzegging
Bij herhaling van een overlastsituatie of een strafbaar feit in een winkelgebied, kan aan de overlastgever voor langere tijd de toegang worden ontzegd voor alle deelnemende winkels in het winkelgebied. Deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de sticker van het collectief winkelverbod bij de deur. In de praktijk blijkt dat het instellen van een collectief winkelverbod preventief werkt. Er is minder overlast en winkeldiefstal en het geeft bezoekers van het winkelgebied een veiliger gevoel.
Meer informatie over hoe je samen met gemeenten, politie en ondernemers kunt werken aan een veilig uitgaansgebied, vind je in de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan van het CCV. Meer informatie over een veilig winkelgebied vind je in het CCV-webdossier Veilig Winkelgebied.