Ga naar de inhoud

Live Journalism doet onderzoek naar seksuele uitbuiting

De onderzoeksredactie Live Journalism van De Balie doet samen met ATV5 tot en met juni onderzoek naar een groep meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van uitbuiting, maar uit beeld raken bij verschillende instanties. Ze zullen in gesprek gaan met vrouwen die uitbuiting meemaakten en met mensen en instanties die om de vrouwen heen staan.

De cijfers van het aantal officiële meldingen van uitbuiting daalt al jaren. Toch word volgens het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMenSha), de groep niet kleiner. Uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel is gebleken dat bijna 90% van de meisjes die slachtoffer worden van seksuele uitbuiting, niet in beeld komt bij de politie. Ook hulpverleners krijgen maar moeilijk grip op deze groep.

Gesprek uitbuiting

Op donderdag 11 mei gaat de onderzoeksredactie daarom in gesprek over hoe bijvoorbeeld huisartsen of ouders signalen van uitbuiting kunnen herkennen. Ook wordt gesproken over:

  • welke groepen vrouwen extra kwetsbaar zijn
  • wie er over het hoofd worden gezien 
  • over opvangmogelijkheden voor slachtoffers die op zoek zijn naar hulp.

Voorstelling Uitbuiting

Na afloop van het onderzoek maakt Live Journalism een voorstelling naar aanleiding van het onderzoek. Theatermaker Jelle Zijlstra gebruikt de input van de waargebeurde verhalen en moeilijkheden waar hulpverleners, beleidsmakers, docenten, experts en ouders tegenaanlopen. De voorstelling is op 12 in Amsterdam en 16 juni in Eindhoven te zien en na afloop volgt een nagesprek. 

Bron: debalie.nl

Seksuele uitbuiting

Sekswerk is in Nederland een legaal beroep. Ondanks dat de seksbranche via vergunde bedrijven ruimte biedt om sekswerk uit te voeren, zijn er ook situaties waarin iemand gedwongen wordt om seksuele diensten te verlenen. Weten wat jij als gemeente kunt doen tegen seksuele uitbuiting? Kijk in het dossier seksuele uitbuiting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.