Ga naar de inhoud

Liander helpt met het oprollen van 360 hennepkwekerijen

Hennepkwekerij.

Samen met de politie heeft netbeheerder Liander vorig jaar 360 hennepkwekerijen opgerold. Dit zijn er veel minder dan in 2021, toen er ruim 600 kwekerijen werden opgerold.

Toch betekent dit niet dat er ook echt minder kwekerijen zijn. Liander werkt samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Zij zien dat er veel minder meldingen binnenkomen van mensen die een hennepkwekerij vermoeden. De meldingsbereidheid van mensen is dus veel lager dan eerder en het is niet bekend waardoor dat komt.

Brand

Niet alleen is een hennepkwekerij illegaal, het zorgt ook voor gevaarlijke situaties. De kwekerijen zitten vaak op zolders of in kelders van woningen en de stroom die nodig is voor de kwekerij wordt vaak illegaal afgetapt van het elektriciteitsnet. Dit is gevaarlijk omdat leidingen vaak niet goed aangelegd worden. Zo kan er snel brand ontstaan. 

Kosten voor de burger

Ook de burger krijgt uiteindelijk last van de kwekerijen. De stroom die illegaal wordt afgetapt is eigenlijk gewoon gestolen. Dit kost een netbeheerder als Liander natuurlijk heel veel geld. Als degene die het stroom aftapt nooit gevonden wordt, moet de stroom op een andere manier betaald worden. Dan gaan de prijzen omhoog en betaalt de burger.

De politie en Liander roepen op om het te melden wanneer je denkt dat ergens een hennepkwekerij zit. Dit kan bij de politie of Meld Misdaad Anoniem

Bron: liander.nl

Opiumwet

Bij overtreding van de Opiumwet kunnen gemeenten op basis van artikel 13b verschillende bestuurlijke stappen nemen. Het stappenplan helpt gemeenten bij het toepassen van dit artikel.