Lange adem nodig bij aanpak zware criminaliteit onder jongeren

Een woningoverval gepleegd door tieners. Volgens Lilian Tieman, adviseur van het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), neemt statistisch gezien criminaliteit onder jongeren af, maar neemt de ernst van de delicten toe. “De misdaden die door jongeren worden gepleegd, zijn wél gewelddadiger”, zegt ze in het AD.
Tieman begeleidt instanties om (jeugd)criminaliteit aan te pakken. Volgens haar zijn sociale media in meerdere gevallen een slechte trigger voor jongeren. “Alles wordt uitvergroot. Voorheen had je een vriendengroep, waarbij één iemand misschien dure spullen had en de anderen niet. Nu, online, zie je niets anders. Dat lijkt nu het ‘normale’ beeld te zijn. Maar wat als je dit niet kan bekostigen maar er wél bij wil horen?”
Online wordt volgens de CCV-adviseur soms een wereld neergezet van status, vrouwen en rijkdom. Volgens haar is dit voor jongeren die daar gevoelig voor zijn een gevaarlijke mix. Jongeren dwalen af van de werkelijkheid en verdrinken in de negatieve prikkels die de online kanalen bieden. “In groep 7 of 8 lopen kids al met een mobieltje”, zegt Tieman. “Je verliest ze als ouder dus ook uit het zicht, want je kan niet 24 uur per dag controleren wat daar gebeurt. Op scholen is er toezicht, thuis kun je opletten, maar online en op straat? Daar ligt de grote uitdaging. Online is onze grootste tegenstander als het gaat om (jeugd)criminaliteit”, meent de CCV-adviseur.
Weerbaarder
Om jongeren tegen online druk te wapenen moeten ze weerbaarder worden, stelt Tieman. “Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor rolmodellen. Jongeren willen het gevoel hebben dat ze er mogen zijn en daarom geloof ik heel erg in jongerenwerkers. Bouw vertrouwen op, ga vroegtijdig met ze in gesprek en laat ze inzien wat ze óók kunnen bereiken als ze wel het goede pad kiezen.”
Het CCV is met zo’n vijftien gemeenten bezig om een programma te ontwikkelen om criminaliteit onder jongeren aan te pakken, waarbij de nadruk ligt op investeren en een achterstand inlopen. “Gemeenten zijn vooral zoekende hoe om te gaan met de negatieve componenten van online. Daar is de jeugd ieder moment van de dag bereikbaar en instanties krijgen daar maar moeilijk vat op.”
De sleutel tot succes is volgens Tieman dat er een andere norm is bij jongeren. “Het is niet normaal om een inbraak te plegen, om maar even wat te noemen. Hierbij kán positief contact met één persoon die hij of zij vertrouwt al helpen”, aldus de CCV-adviseur. “Daarvoor moeten we echter wel de omgeving van die persoon in kaart brengen, om te kijken wie daarvoor geschrikt is. Kortom: het vraagt een hele lange adem, maar dat is het waard.”
Bronnen:
- AD – Eén Rolex levert meer op dan maand vakkenvullen: jeugdcriminelen met meer én steeds gewelddadiger
- AD – Hoe zetten we rem op steeds zwaardere jeugdcriminaliteit? ‘Liefde voor moeder vaak groter’
Meer weten over dit onderwerp? Ga naar de toolbox Jongeren en georganiseerde criminaliteit. De nieuwe CCV-podcastserie Geboeid gaat over de aanpak van jeugdcriminaliteit. Het bestaat uit een serie van 3 afleveringen over de rol van school, beleid en samenwerking. In de podcast praten jongeren uit de doelgroep en professionals openhartig over hun ervaringen. Daarnaast bevat iedere aflevering ook kennis en praktische handvatten van het CCV.