Ga naar de inhoud

Laat de systemen van jouw watersportbedrijf niet hacken

De watersportbranche loopt risico’s

Kunnen cybercriminelen op afstand een boot overnemen en er zelf mee gaan varen? Nee, dat kan niet. Alleen de navigatiesoftware zou volgens experts eventueel te hacken zijn, maar dat is volgens hen bijzonder lastig. Toch loopt de watersportbranche wel risico’s. Daarom is donderdag de aftrap van de zogeheten ‘City Deal Watersportsector tegen cybercrime’.

Tijdens een bijeenkomst in Broek (De Fryske Marren) worden ondernemers in deze branche door burgemeesters Fred Veenstra van De Fryske Marren en Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân, de MKB Cyber Campus, de politie en brancheorganisatie Hiswa-Recron bijgepraat over cybercrime. Deze City Deal is 1 van de 18 projecten die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) selecteerde om burgers en bedrijven weerbaarder te maken tegen cybercrime.

Online gevaren

In Noord-Nederland zijn veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zich niet bewust van de gevaren en beseffen niet dat ook zij doelwit kunnen worden van cybercriminelen. Dat terwijl de branche behoorlijk afhankelijk van IT-systemen. Alle aanmeldingen gaan digitaal en dus is het van groot belang dat dit systeem blijf draaien. Als dit wordt gehackt en de crimineel vraagt losgeld om het systeem weer vrij te geven, dan kan dit flink in de papieren lopen. En dan hebben we het nog niet over de imagoschade voor het getroffen bedrijf.

Scans door MKB Cyber Campus

De City Deal maakt effectief optreden mogelijk door de persoonlijke aanpak. Veel initiatieven om de digitale weerbaarheid te verhogen zijn online. Met hulp van de MKB Cyber Campus, die scans afneemt bij bedrijven, worden de ondernemers bovendien door experts op locatie bijgepraat en verder geholpen.

Alle City Deals op een rijtje

Bron: Leeuwarder Courant – Cybercriminaliteit in de watersport: hoe zit dat precies? Kun je een klipper van de bruine vloot hacken? | Waar Het Om Gaat