Ga naar de inhoud

Korte video over VR-spel Mes Less

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

Het VR-spel Mes Less wordt gebruikt in het voortgezet onderwijs in Amsterdam-Zuidoost om het dragen van messen en messengeweld te voorkomen. Het CCV maakte er een korte video over.

“Ik signaleer dat steeds meer kwetsbare jongeren verleid worden tot de drugscriminaliteit. Door alle dynamiek die dat met zich meebrengt, gaan ze zich bewapenen. Om zich veiliger te voelen. Terwijl er eigenlijk sprake is van schijnveiligheid,” zegt Nelleke Hilhorst senior adviseur programma Weerbaar Amsterdam. In deze korte CCV-video vertelt zij over hoe het VR-spel werkt en zie je er beelden van.

Het CCV | Georganiseerde criminaliteit onder jongeren (ondertiteld)

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Aanwezig in de situatie

Uit onderzoek blijkt dat simulaties een goede manier zijn om jongeren te laten nadenken en praten over maatschappelijke kwesties. Door VR kunnen sociale situaties nagemaakt worden, zodat jongeren het gevoel hebben daadwerkelijk aanwezig te zijn in de situatie. Hierdoor worden ook ’echte‘ reacties opgeroepen. Zo ervaren jongeren op een hele realistische manier de consequenties van bepaalde keuzes. De tool is gemaakt samen met jongeren, diverse deskundigen en onderzoekers. 

Christiaan van der Meer, projectmedewerker Weerbaar Amsterdam, is ook nauw betrokken bij het spel. Van der Meer: “Met dit project hoop ik te bereiken dat we elkaar uiteindelijk allemaal gaan behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. En daar horen messen niet bij.”

3 video’s

Het CCV maakte 3 korte video’s over initiatieven om jongeren uit de georganiseerde criminaliteit te houden. De video van gemeente Zaanstad gaat over jongeren digitaal weerbaar maken. Binnenkort volgt de video over de Citysteward in Rotterdam.

Online toolbox

Ben je op zoek naar interventies, achtergrondinformatie en onderzoeken om jongeren in jouw gemeente uit de georganiseerde criminaliteit te houden? Bezoek dan ook onze online toolbox Jongeren en georganiseerde criminaliteit. Daar vind je ook meer informatie over Mes Less.