Interpretatiebesluit veilig vluchten tijdelijk ingetrokken

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft Interpretatiebesluit 2021-1 ‘Bewaking van vluchtroutes door andere gebruiksfuncties’ tijdelijk buiten werking gesteld. Er zijn twijfels ontstaan over de juridische houdbaarheid van dit besluit. Mogelijk is er strijd met het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Samen met deskundigen en stakeholders is het CCV een onderzoek gestart. Het CCV verwacht eind september een definitief oordeel over het besluit te publiceren.
Inhoud interpretatiebesluit
Het Interpretatiebesluit uit 2021 gaf duidelijkheid over de bewaking van vluchtroutes die door gemeenschappelijke ruimten lopen, zoals een trappenhuis. Het Interpretatiebesluit is tot stand gekomen in samenspraak met en op basis van advies deskundigen uit de kringen van leveranciers, bevoegd gezag en gebouwgebruikers. Het besluit was gebaseerd op interpretatie van normartikelen uit NEN 2535 in combinatie met een bepaling uit het toenmalige Bouwbesluit.
Omdat er twijfel is ontstaan over de juridische houdbaarheid van het interpretatiebesluit, heeft het CCV het tijdelijk buiten werking gesteld. Het CCV laat onderzoek doen naar de juridische houdbaarheid ervan. Het onderzoek moet ook duidelijk maken of het besluit moet worden aangepast of zelfs definitief ingetrokken.
Gevolgen voor de praktijk
Nieuwe projecten
Door de buitenwerkingstelling kan het interpretatiebesluit niet meer worden gebruikt voor nieuwe projecten.
Lopende projecten
Voor lopende projecten waarin brandmeldbeveiliging wordt gerealiseerd, wordt geadviseerd om bij het bevoegd gezag (dus een gemeente of veiligheidsregio) een gelijkwaardige oplossing aan te vragen.
Bestaande locaties
Bestaande locaties gebouwen waarin vluchtroutes volgens dit interpretatiebesluit zijn beveiligd, zijn niet direct onveilig: de vluchtroutes blijven bewaakt. Wel kan het zijn dat de oplossing niet (volledig) voldoet aan de wettelijke eisen. Als de aangebrachte veiligheidsvoorzieningen een veiligheidsniveau bieden dat gelijk is aan de wettelijke eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), is het aan het bevoegd gezag om daarmee akkoord te gaan. De gebouwgebruiker moet daarvoor een beroep doen op de gelijkwaardigheid van de oplossing met de eisen uit bouwregelgeving.
Wat kan de gebouwgebruiker doen?
Gebouwgebruikers die meer duidelijkheid willen, kunnen het best eerst contact opnemen met degene die het programma van eisen heeft opgesteld of met het branddetectiebedrijf. Zij kunnen advies geven of de gecreëerde oplossing valt onder het interpretatiebesluit en of een stap naar het bevoegd gezag nodig is om een gelijkwaardige oplossing aan te vragen.
Kort samengevat
- Het interpretatiebesluit wordt tijdelijk ingetrokken vanwege twijfel aan de juridische houdbaarheid.
- Het interpretatiebesluit kan daardoor niet worden toegepast bij nieuwe projecten.
- Voor lopende projecten: ga in overleg met het bevoegd gezag over een gelijkwaardige oplossing.
- Bestaande oplossingen zijn niet direct onveilig, maar mogelijk niet volledig wettelijk houdbaar.
- Bij twijfel: neem contact op met jouw adviseur of branddetectiebedrijf.
- Het CCV verwacht uiterlijk eind september een definitief oordeel over het besluit te publiceren.
Vragen?
Heb je vragen over het interpretatiebesluit? Neem contact op via infobrand@hetccv.nl.