Ga naar de inhoud

Agressie tegen treinpersoneel NS loopt op

NS treinstation. Foto is ter illustratie van het CCV-dossier Geweld in het OV.

Het personeel van NS maakte in het afgelopen jaar 965 meldingen van agressie. Dat is 30% meer dan in het jaar daarvoor. De woordvoerder van NS vraagt nu van de overheid meer mogelijkheden om dit geweld aan te pakken.

Veel werknemers geven in hun melding aan dat ze werden bedreigd, bespuugd of mishandeld. Als gevolg van deze agressie liepen 220 medewerkers letsel op in 2022. Dit aantal is opgelopen ten opzichte van 2021, toen waren dat er 186.

Coronacrisis

Ook over geweld tussen reizigers onderling zijn in het afgelopen jaar meer meldingen binnen gekomen. Deze stijgingen komen volgens de NS niet alleen doordat er nu weer meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer (OV) dan tijdens de coronacrisis.

Volgens een woordvoerder hebben sinds de coronacrisis meer reizigers “een grote mond en een kort lontje”. Daarnaast zien ze vaker dat mensen geen vervoersbewijs kunnen laten zien en daardoor overgaan tot geweld.

Geweld tegen hulpverleners

NS-topman Wouter Koolmees is geschrokken van het gedrag van sommige reizigers. Volgens hem wordt de maatschappij steeds harder en daarom vind er steeds meer geweld plaats tegen NS-medewerkers en andere hulpverleners.

In gesprekken met medewerkers gaat het volgens Koolmees veel te vaak over het voorkomen van geweld, de-escaleren en sociale veiligheid. Hij keurt dit geweld dan ook af: “Ik roep iedereen op: laat mijn collega’s met rust.”

Daders

Er is niet 1 duidelijke groep daders aan te wijzen. In Zwolle en Maarheze gaat het bijvoorbeeld om bewoners van asielzoekerscentra die zwartrijden. Bij jongeren wordt steeds vaker een mes gevonden tijdens het fouilleren. En hoewel deze niet vaak worden gebruikt om mee te dreigen, maakt de NS zich hier wel zorgen om.

Cameratoezicht

Vorig jaar hing de vervoerder camera’s op om de veiligheid van zowel reizigers als personeel te vergroten. Deze camera’s hangen op plekken waar veel overlast is en er kan rechtstreeks meegekeken worden door een medewerker. De NS gaat deze camera’s op meer plekken inzetten.

Maar dit is volgens de NS niet genoeg en dus willen ze ook hulp van de overheid. Ze willen dat het personeel meer bevoegdheden krijgt, zodat ze makkelijker achter de identiteit van de aangehouden personen kunnen komen.

Vorig jaar heeft de vervoerder dit al gevraagd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze willen dat medewerkers van NS in het rijbewijzenregister kunnen om mensen te kunnen identificeren. Zo wordt ook de politie ontlast, omdat medewerkers de identificatie zelf kunnen doen.

Tot nu toe is er nog geen besluit genomen over dit voorstel. De NS hoopt dat dit snel gebeurt, omdat personen zich daardoor moeten “verantwoorden voor hun gedrag”.

Geweld in het openbaar vervoer

Kijk voor meer informatie over geweld in het OV in het CCV-dossier.