ToeZine: Wat komt er kijken bij succesvol toezicht op CO2-uitstoot?

In tegenstelling tot stikstof horen we relatief weinig over dat andere schadelijk gas: koolstofdioxide (CO2). Misschien omdat de uitstoot daarvan al jaren succesvol omlaag gaat. Mede dankzij het toezicht op de handel in CO2-emissierechten door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Op ToeZine.nl vertellen Maaike Breugels en Robin Mulder van NEa hoe dat toezicht is ingericht en voor welke uitdagingen zij staan.
De grootste industriële uitstoters van Nederland vallen onder het toezicht van de NEa. Dat zijn er op dit moment 340. Alleen met emissierechten mogen deze bedrijven CO2 uitstoten. Elk jaar worden er minder emissierechten uitgegeven. Het idee is dat dit systeem bedrijven dwingt om te kiezen voor productiemethoden met minder CO2-uitstoot.
Manipulatie van de markt
Volgens Breukels, hoofd Emissiehandel bij de NEa, wordt het financiële toezicht steeds complexer. En dat heeft vooral te maken met de stijgende prijs van een emissierecht. De afgelopen 5 jaar van €55 naar ruim €80. “Voor sommige bedrijven met relatief veel emissierechten betekent dat een verschil van honderdduizenden euro’s. En bij grotere financiële belangen stijgt het risico van marktmanipulatie.”
Handhaving uitgedaagd
De stijgende prijs voor emissierechten vormt ook een uitdaging voor de handhavingstak van de NEa. Mulder, coördinator Toezicht en Handhaving voor Emissiehandel bij de NEa: “Bij grotere financiële belangen is de kans op niet-naleving groter, dus zijn wij daar heel alert op. We analyseren data grondiger. Zo kunnen we veel extra informatie halen uit rapportages van bedrijven over hun CO2-uitstoot en uit de gegevens die ze hebben aangeleverd voor de toewijzing.”