Ga naar de inhoud

Toezine: ‘Privacy bottleneck bij gerichte aanpak online fraude’

Hacker. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Overheid en bedrijfsleven in Groot-Brittannië delen informatie via een speciaal systeem om online fraude tegen te gaan. In Nederland is zo’n publiek-private samenwerking nog geen optie. Het ontbreken van een wettelijke grondslag is de bottleneck. Fleur van Eck, fraude-expert en bestuurslid van vereniging Veilig Ondernemen door Informatie op Maat (VODIOM), pleit hier hartgrondig voor.

Van Eck: “Aan de andere kant van het Kanaal werken bedrijfsleven en justitie al meer dan 30 jaar intensief samen via het publiek-privaat registratiesysteem Cifas. Krijgen ondernemers een verdacht bericht? Dan kunnen ze onder voorwaarden het systeem raadplegen. Zo kunnen ze fraude voorkomen. Politie en justitie gebruiken de meldingen van mogelijke fraude voor onderzoek en vervolging. Zo wordt zo’n 1,4 miljard pond per jaar bespaard.”

Via VODIOM pleit Van Eck samen met MKB-Nederland en VNO-NCW voor een waarschuwingssysteem in Nederland. Private organisaties moeten voor zo’n systeem een vergunningaanvraag indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.