ToeZine: Omgevingsdiensten zetten in op gedrag bij toezicht stookinstallaties

Ontploffingsgevaar, koolmonoxidevergiftiging of onnodig energieverbruik. Het zijn reële risico’s die bedrijven en hun omgeving lopen als hun stookinstallaties niet optimaal werken. Omgevingsdiensten zetten gedragsinterventies in om deze installaties te laten keuren. Roeli Andréa is Behavioural Designer bij Omgevingsdienst de Vallei en vertelt erover in ToeZine.
Naast het jaarlijkse onderhoud moeten bedrijven hun stookinstallaties officieel laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Dit is wettelijk verplicht, maar gebeurt lang niet altijd: keuringen worden niet binnen de wettelijke termijn uitgevoerd of zijn niet volledig. Terwijl ze veel schade, uitstoot en kosten kunnen voorkomen.
Inzet van gedragsexperts
Vanuit Omgevingsdienst NL is een project opgestart, waarin gedragsexperts van 7 omgevingsdiensten samen het probleem aanpakken. Dat doen ze door design en gedragswetenschap te combineren voor effectieve gedragsinterventies. Hoewel die al langer binnen het toezicht worden ingezet, is dat voor omgevingsdiensten vrij nieuw, vertelt Roeli Andréa. “Boetes en andere sancties zet je het liefst alleen in als er echt sprake is van grote milieubelastende activiteiten. Dat is bij keuringen van stookinstallaties vaak niet zo. Met kleine gedragsinterventies kun je al veel doen en mensen de juiste kant op laten bewegen. Als aanvulling op toezicht en handhaving, niet als vervanging.”