Ga naar de inhoud

Succesvol congres over cybercrime: Better Safe Than Sorry

Cybercongres Better Safe Than Sorry.

Bij de Business Club van De Graafschap stond in de Week van de Veiligheid het thema cybercrime op de agenda met het  congres ‘Better Safe Than Sorry’, georganiseerd door Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Ondernemers en vertegenwoordigers uit het veiligheidsdomein kregen een gevarieerd programma onder dagvoorzitterschap van Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland. 

Jansen nam de zaal mee aan de hand van het persoonlijke verhaal van een slachtoffer van cybercrime. In een indrukwekkende monoloog deed dit slachtoffer een getuigenverslag van wat hem en zijn onderneming was overkomen. De zaal luisterde ademloos, vooral toen de ondernemer dieper inging op de gevolgen die de cyberaanval op zijn onderneming en de totale bedrijfsvoering heeft gehad.

1 op de 5 slachtoffer van cybercrime

De ondernemer benadrukte het belang van een goede back-up, heeft geen losgeld betaald en gaf tevens het grote gevaar van cybercriminaliteit aan. 1 op de 5 ondernemers heeft te maken met cybercrime, 1 op de 2.000 met winkeldiefstal en 1 op de 20.000 met brand. De maatregelen die bedrijven treffen om te beveiligen tegen brand zijn in financieel opzicht veel groter dan maatregelen tegen cybercrime. “De voor- en achterdeur worden driedubbel gecheckt, digitaal staat de voordeur niet op een kier, maar wagenwijd open.”

Hacken relatief eenvoudig

Daniel Verlaan, techjournalist van RTL, nam vervolgens de microfoon over en liet aan de hand van onderzoeksjournalistiek werk zien wat er allemaal gebeurt op internet, wat je met relatief geringe kennis (ethisch) kunt hacken en wat een veilig wachtwoord kan zijn. Zijn hack van de Erasmus-brug in Rotterdam leidde tot verbazing en hilariteit in de zaal.

Deze editie van ‘Better Safe Than Sorry’ vormde de aftrap van een reeks van 6 in de provincies Gelderland en Overijssel. Een eerstvolgend cybercongres vindt plaats in het eerste kwartaal van 2023. 

‘Better Safe Than Sorry’ is een initiatief van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, startpunt voor Publiek-Private Samenwerking in de provincies Gelderland en Overijssel.