Ga naar de inhoud

Secondant: ‘Wie jongeren helpt om schuldenvrij te worden, gaat criminaliteit tegen’

Kind met handen voor het gezicht. Ter ilustratie van het CCV-dossier Huiselijk geweld en kindermishandeling.

Vooral de groep jongeren die 18 jaar wordt is kwetsbaar voor schulden. Dan dienen ze financieel onafhankelijk te zijn. “Zorg voor een sluitende aanpak, want jongeren met schulden zijn voer voor criminelen”, zegt Marjolein Odekerken van het Verwey-Jonker Instituut in Secondant. Zij deed onderzoek naar succesvolle aanpakken voor jongeren met schulden.

Jongeren met schulden

Sinds 2016 is het aantal jongeren met schulden in Nederland zo ongeveer verdubbeld. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hebben ruim 400.000 18- tot 26-jarigen serieuze betalingsproblemen. Immers, vanaf 18 jaar kun je abonnementen afsluiten, geld lenen en studiefinanciering aanvragen. Veel jongeren gaan dan op zichzelf wonen en sluiten een zorgverzekering af.

Leeftijdsgroep financieel kwetsbaar

Tegelijkertijd is deze leeftijdsgroep in toenemende mate financieel kwetsbaar, want jongeren hebben vaak tijdelijke banen en weinig geld op de bank. Onder hen zien we geworstel met dakloosheid, afgebroken schoolcarrières, hoge huizen- en energieprijzen, online gokken en oprukkende ondermijnende jeugdcriminaliteit.

Hoge schulden bij jeugd

Gemeenten hebben nauwelijks zicht op de financiële chaos waarin veel jongeren verkeren. Dat is een gemiste kans, want kleine schulden kunnen in korte tijd flink groeien. Hoge schulden en uitzichtloosheid verlagen de drempel naar het criminele pad. Overal kunnen jongeren worden geronseld, in de wijken, via vriendenclubs, bij schoolpleinen en online.

Ze kunnen richten op hun leven op de rit krijgen

Marjolein Odekerken, Verwey-Jonker Instituut

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht succesvolle aanpakken voor het begeleiden van jongeren met schulden. Volgens Marjolein Odekerken daalt het stressniveau enorm als bij jongeren een deel van de geldzorgen uit handen wordt genomen. “Er valt een last van hun schouders, waardoor ze zich weer kunnen richten op hun leven op de rit krijgen.” Ook voor gemeenten pakt het positief uit. Het is investeren, maar een jongere met een oplopende schuldenlast leidt tot nog hogere kosten. Of een jongere belandt in de criminaliteit, wat de samenleving op kosten jaagt.