Secondant: Veelbelovende politieprojecten tegen cybercrime

Het werkaanbod van de politie is aan het veranderen, nu burgers steeds minder vaak slachtoffer worden van traditionele criminaliteit en slachtofferschap van online criminaliteit juist toeneemt. Onderzoekers van de Haagse Hogeschool schrijven in Secondant over lokale initiatieven van de politie om met de toename van online criminaliteit om te gaan.
Landelijke aanpak van online criminaliteit
Op landelijk niveau heeft de politie de laatste jaren geïnvesteerd in de aanpak van online criminaliteit. Zo is in 2007 het Team High Tech Crime opgericht. Dat moet complexe online criminaliteit bestrijden die van landelijk belang is. Verder richt het Cyber Offender Prevention Squad zich op de preventie van cybercriminaliteit.
Ook op regionaal niveau is er aan de weg getimmerd. Zo zijn er in alle politie-eenheden regionale cybercrimeteams opgericht. Deze houden zich bezig met het opsporen van technische vormen van cybercrime. Tot slot ontstaan er ook op lokaal niveau allerlei initiatieven, zoals de digitale wijkagent.
Behoefte lokaal
Het is nog onduidelijk wat de verschillende eenheden op lokaal en regionaal niveau ondernemen om cybercriminaliteit aan te pakken. Onderzoekers van de Haagse Hogeschool hebben daarom een overzicht gemaakt van veelbelovende initiatieven bij de politie tegen online criminaliteit. Zo wordt duidelijk waar de behoeften liggen op lokaal niveau.
Een voorbeeld van een initiatief zijn de digikamers in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. Digikamers zijn fysieke ruimtes in een basisteam waarin verschillende middelen staan om digitaal politiewerk te realiseren. Een aantal enthousiaste politiemedewerkers deed op eigen initiatief onderzoek met open bronnen, zoals de sociale media. Daarmee ondersteunden zij wijkagenten en opsporingsonderzoeken. Zo ontstond de eerste digikamer.