Secondant: Het verdienmodel van kunstdieven belemmeren

België en het CCV werkten samen aan een barrièremodel dat kunstroof moet bemoeilijken. Musea kunnen zelf aan de slag met het barrièremodel. Kim Covent van de Lokale Politie Gent vertelt erover in Secondant. “Het is onze bedoeling om zo vaak mogelijk een stokje te steken voor de opeenvolgende criminele handelingen.”
Kunstroof tegengaan
De afgelopen jaren hebben zich in België geen noemenswaardige kunstroven voorgedaan, maar toch werkt Gent aan het beschermen van zijn kunstschatten. Incidenten in Nederland bieden daarvoor een goede motivatie. Vorig jaar nog sloegen overvallers een vitrine vol juwelen stuk op de Tefaf in Maastricht. En in 2020 verdween er een Van Gogh uit het museum Singer Laren.
Sinds 2016 werken de Gentse politie, het Museum voor Schone Kunsten en andere partners samen aan het verbeteren van de erfgoedbewaking. Met penetratietesten op sluitingsdagen, waarbij de deelnemers de opdracht krijgen om een ‘kunstwerk’ te stelen. In dit geval is dat een post-it aan de museummuur, daar opgeplakt door Kim Covent, adviseur bij de Gentse politie.
Kijk door de bril van de vijand
Covent is onder meer trekker van het project Behind Enemy Minds, waarbij veiligheidsprofessionals door de bril van de vijand naar de omgeving kijken, om te komen tot een betere beveiliging. Dit zijn mensen die in de veiligheidsdiensten van musea werken, politie-inspecteurs en securityconsultants. Iedereen brengt zijn of haar expertise in.
Barrièremodellen van het CCV
Toen Covent in 2019 een presentatie gaf over Behind Enemy Minds op de jaarlijkse conferentie van de European Society of Criminology (ESC), werd ze geattendeerd op de barrièremodellen van het CCV. Dit is een methode die het criminele proces en de complexe wereld eromheen inzichtelijk maakt, om het fenomeen te kunnen analyseren. Toen Covent eind 2020 op een EUCPN-congres een CCV-adviseur ontmoette die met barrièremodellen werkt, ontstond al vlot het plan om samen te werken aan een barrièremodel Kunstroof.