Secondant: De wijken in?

Wijkrechtbanken zijn populair en een nationaal programma voor de verheffing van probleemwijken is opgezet. Bert Berghuis uit in zijn nieuwe column op Secondant.nl zijn twijfels over deze wijkaanpak. Wat kunnen we verwachten met het oog op eerdere inspanningen die op dit vlak zijn verricht?
De rechter gaat de wijk in, constateert Bert Berghuis in zijn column. Dat gebeurt in enkele steden, zoals in Oud-Woensel in Eindhoven en de Venserpolder Amsterdam. De bedoeling daarvan is om laagdrempelig recht te spreken, gericht op de oplossing van achterliggende problemen. Dat gebeurt in samenwerking met andere instanties, zodat de buurt uit het slop wordt gehaald.
Alternatieve straffen
De inspiratie hiervoor komt uit New York, schrijft Berghuis. Daar bestaat een dergelijke rechtspraak al langer in de wijk Red Hook. Wat is hiervan te verwachten? Het effect van alternatieve straffen in het Red Hook-programma lijkt bescheiden maar is wel positief. Maar dat kan dan niet zomaar een-op-een naar ons land worden vertaald, want hier kijkt de rechter doorgaans al naar mogelijke alternatieve straffen.
Oplossing wijkproblemen
Bij het pleiten voor een wijkrechtbank als bijdrage aan een oplossing voor wijkproblemen, krijg je al snel een déjà-vugevoel, schrijft Berghuis. Hebben we dit al niet eens gezien met het experiment van Justitie in de Buurt (JIB)? Dat was een poging in de jaren ’90 van de vorige eeuw om justitie (het OM), aanwezig te laten zijn in probleembuurten. Later kwam er een ‘JIB nieuwe stijl’ en vervolgens werd er overgegaan op de naam Veiligheidshuis – een platform voor samenwerking.