Ga naar de inhoud

Secondant: ‘De RIEC’s hebben nu de wind in de zeilen’

Job van Beekhoven is hoofd van het RIEC Amsterdam-Amstelland. Hij richt met het RIEC in Amsterdam e.o. de pijlen op facilitators en geldstromen in de cocaïnehandel, vertelt hij in Secondant. De structurele gelden om ondermijning tegen te gaan, stopt hij in capaciteit bij de samenwerkingspartners. “De vlag kan uit wanneer iedereen de samenwerking op nummer 1 zet.”

Ondermijnende criminaliteit

Tien Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie- en Expertise Centrum (LIEC), richten zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Ze verbinden informatie en expertise van verschillende overheidsinstanties. Daarnaast stimuleren zij de publiek-private samenwerking bij de aanpak van ondermijning.

RIEC Amsterdam-Amstelland

Sinds 2013 is het RIEC Amsterdam-Amstelland in de huidige vorm actief. Het RIEC AA bestaat nu dus tien jaar. In 2020 verscheen een kritisch adviesrapport over het RIEC AA. De integrale samenwerking was onvoldoende van de grond gekomen en de partners waren ontevreden over de opbrengsten ervan. Een kwartiermaker ging aan de slag om het RIEC AA te verbeteren en hij werd opgevolgd door Job van Beekhoven.

Hoofd RIEC AA

Sinds twee jaar is Van Beekhoven als hoofd van het RIEC AA gedetacheerd vanuit het Functioneel Parket. Daar deed hij als teamleider Beleid en Strategie veel ervaring op met fraude en afpakken. Dit sloot mooi aan op de inhoudelijke agenda van het RIEC.

Samenwerking verdiepen

Van Beekhoven wil vooral de samenwerking verdiepen met de partners zoals de gemeenten in de regio, de Douane, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en de Koninklijke Marechaussee. “Voorheen werd het RIEC er een beetje bij gedaan. Er werd informatie gedeeld binnen het RIEC en we zagen wel wat daaruit voortkwam. Mocht er daadwerkelijk iets uit ontspruiten, dan maakte het RIEC een mooi informatieproduct en bedacht een interventiestrategie, waarop de partners reageerden dat ze geen capaciteit hadden. Niets is dodelijker dan dat daar verder niks mee gebeurt.”

Lees het hele artikel op Secondant