Secondant: De criminele kosten en baten van online fraude

Maak slachtoffers weerbaarder en verhoog de kosten voor daders van online fraude, schrijven Shanna Wemmers van TNO en Jelmer Brouwer en Bert Stulp van Politie Fryslân in Secondant. Want online oplichting heeft een enorme impact op de slachtoffers en hun naasten.
Filmpjes van internetoplichters
Op sociale media worden continu foto’s en video’s gedeeld van internetoplichters. In een TikTok-filmpje zie je bijvoorbeeld hoe 2 tieners bankhelpdeskfraude plegen. De ene telefoneert met een slachtoffer, de andere filmt het misdrijf.
Gelekte gegevenslijst
De beller vertelt het slachtoffer dat zijn bankgegevens opnieuw ingesteld moeten worden, tegen fraude. Hij heeft daar de persoonsgegevens voor nodig. Het slachtoffer, 92, deelt zijn gegevens met de overtuiging zijn bankgegevens goed te regelen. Hij weet niet dat hij op een gelekte gegevenslijst staat.
Bankhelpdeskfraude
Zijn rekening wordt door de daders leeggetrokken. Bij bankhelpdeskfraude doen de daders alsof zij een bankmedewerker zijn en het slachtoffer willen helpen met gegevensbeveiliging. Zij verzamelen de betalingsgegevens en laten, meestal via een omweg, geld overboeken naar zichzelf.
Kwetsbare slachtoffers
Slachtoffers worden vaak in gelekte en gestolen data gevonden die worden verhandeld. In deze data hebben de daders inzichtelijk welke namen, telefoonnummers, adressen en geboortedata bij elkaar horen. De daders doorlopen vervolgens een kort selectieproces om kwetsbare, meestal oudere slachtoffers te benaderen.