Ga naar de inhoud

Secondant: De avondklokrellen gaven een signaal af

Foto van zes mensen die bezig zijn met hun mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier Online ordeverstoringen.

De samenleving ging al maandenlang gebukt onder de coronapandemie toen het kabinet in januari 2021 aankondigde een paardenmiddel te gaan gebruiken: de avondklok. De invoering ervan leidde tot onrust en rellen in tal van Nederlandse gemeenten. Hans Moors en Lea Klarenbeek van EMMA blikken in Secondant terug op die rellen in 4 Brabantse steden. Wat kunnen we leren van de gebeurtenissen?

Avondklokrellen

De invoering van de avondklok in januari 2021 werd gevolgd door dagen van onrust en rellen in 21 verschillende Nederlandse gemeenten. Ook in de Noord-Brabantse steden Eindhoven, Breda, Den Bosch en Helmond was het onrustig. Er was fysieke schade en de ordeverstoringen maakten een diepe indruk op de gedupeerde burgers, bestuurders, en professionals op straat en in de gemeentehuizen.

Onderzoek

Hans Moors en Lea Klarenbeek spraken voor hun onderzoek veel betrokkenen, zoals burgemeesters en relplegers, jongerenwerkers en politiemensen. Maar ook wetenschappers die goed thuis zijn in de achtergronden en mechanismen van protest. Ze analyseerden wat er in de 4 steden op straat én online gebeurde.

Verschillende soorten rellen

De gebeurtenissen worden vaak dé avondklokrellen genoemd maar in de 4 steden waren nogal verschillende dingen gaande. In Eindhoven was bijvoorbeeld sprake van grootschalige rellen. Die waren bewust aangewakkerd via landelijke influencers. In Den Bosch ontstond onder jongeren een dynamiek van nieuwsgierigheid en een feestje bouwen in de stad.

Maatschappelijke kwesties

Bij de rellen was er sprake van agressie, criminaliteit, of sensatiezucht. Maar het is belangrijk om je realiseren dat ongeregeldheden en rellen óók veel kunnen zeggen over wat burgers van de overheid verlangen. Mensen die de straat op gaan, hebben volgens Moors en Klarenbeek vaak ook een boodschap te vertellen. Ook als ze deze niet expliciet verwoorden. Voor mensen die zich politiek niet vertegenwoordigd voelen, kan dat een manier zijn om aandacht te vragen voor maatschappelijke kwesties waarin ze hun eigen problemen herkennen.

Lees het hele artikel op Secondant