Ga naar de inhoud

Secondant: ‘Als de slagingskans nul is, geven plofkrakers het op’

Geldautomaat van Geldmaat op de hoek van een straat, terwijl het avond is.

Nu de Nederlandse geldautomaten zo goed zijn beveiligd dat criminelen er nauwelijks nog buit uit kunnen halen, zijn ‘onze’ plofkrakers uitgeweken naar Duitsland. Alle banken in Nederland schaften zwaardere kluizen aan. “Als die gasten geen buit meer krijgen, dan vinden ze er niks meer aan”, zegt Jos van der Stap in Secondant. Hij is landelijk overval coördinator/programmamanager High Impact Crimes bij de politie.

Plofkraken

In 2015 was de laatste bankoverval in Nederland en de afloop was voor de boeven onsuccesvol. Er is geen geld meer in de bankgebouwen. Door alle beveiligingsmaatregelen verschoof het criminele oog naar geldautomaten. De eerste plofkraken rond 2011 waren gasaanvallen. Gas en zuurstof werden via de geldgleuf de pinautomaat in gepompt, daar werd een ontsteker bij gehouden en de geldkluis klapte uit elkaar. Alle banken schaften zwaardere kluizen aan.

Aanpak

“Als die gasten geen buit meer krijgen, dan vinden ze er niks meer aan”, zegt Jos van der Stap, landelijk overval coördinator/programmamanager High Impact Crimes bij de politie. “Daarom is ons beleid gericht op geen buit, een grotere pakkans en gedemotiveerde daders.”

Zwaardere explosieven

Als antwoord op de zwaardere kluizen, gingen de plofkrakers met explosieven werken. Tegenwoordig gebruiken ze het flitskruit uit vuurwerk, daarmee kun je bommen maken.

Van der Stap wil niet te diep ingaan op de preventieve maatregelen die politie en banken samen nemen, want criminelen blijven voortdurend uitproberen wat wel of niet werkt en passen hun methoden aan op de actualiteit.

Hoge recidive

Een plofkraak voer je niet eventjes ad hoc uit, daarvoor is kennis nodig en specifieke materialen. Dit type dader werkt in een soort zzp-constructie, ze worden niet topdown aangestuurd. Een jaar of 10 geleden begonnen de aanvallen op geldautomaten door een groep van zo’n 40 man, vooral afkomstig uit de regio Utrecht, Amsterdam en Noord-Holland. De recidive binnen deze groep is hoog. Eenmaal uit de gevangenis, gaan ze er gewoon mee door.

Lees het hele artikel op Secondant