Ga naar de inhoud

Ruim 15.000 meldingen van sekswerkers over gewelddadige klanten; Zorgen over wetsvoorstel

Man die agressief is tegen een vrouw in de slaapkamer.

Al ruim 15.000 waarschuwingen werden gedaan over gewelddadige klanten bij sekswerkers via het online platform Ugly Mugs Nederland. Dit platform bestaat 1 jaar en publiceerde het eerste impact rapport.

“De WRS biedt geen bescherming aan sekswerkers.”

Iris de Munnik, casemanager Ugly Mugs Nederland

Soa Aids Nederland nam het initiatief voor dit platform en maakt zich zorgen dat het aantal meldingen van sekswerkers verder zal stijgen als het nieuwe wetsvoorstel Wet Regulering Sekswerk (WRS) wordt aangenomen. “De WRS biedt geen bescherming aan sekswerkers en zal veel van hen in een positie dwingen waar ze juist kwetsbaarder worden voor uitbuiting en geweld. Terwijl de weg naar zorg, hulp en ondersteuning voor deze groep steeds moelijker wordt”, aldus stelt Iris de Munnik, casemanager bij het platform.

Bedreigingen sekswerkers

Op Ugly Mugs Nederland kunnen prostituees ervaringen met gewelddadige klanten melden en delen. Meerdere malen per week komen er meldingen binnen en worden waarschuwingen uitgestuurd. Sekswerkers geven aan dat ze hiermee hun collega’s willen beschermen. Het platform ondersteunt ze bij het vinden van hulp of zorg en bij het doen van een aangifte bij de politie. 

Uit het rapport blijkt dat ruim de helft van de meldingen gaat over schelden en intimidatie. Daarnaast komen bedreigingen, financiële en emotionele chantage, weigering te betalen en diefstal voor, en bij meer dan een derde van de meldingen worden ook situaties met seksueel en fysiek geweld genoemd.

“We zijn blij dat we veel sekswerkers kunnen helpen veiliger te werken.”

Het platform blijkt dus hard nodig. “We zijn blij dat we veel sekswerkers kunnen helpen veiliger te werken. Het ledenaantal van Ugly Mugs Nederland groeit dagelijks. Het platform voldoet duidelijk aan een behoefte”, zo stelt De Munnik.  “We zien een noodzaak voor beleid dat de veiligheid en wensen van de sekswerker centraal stelt.”

Verplichte registratie bij gemeente

De WRS doet dit doet volgens de casemanager niet. Dit voorstel wordt binnenkort besproken in de Tweede Kamer. De WRS zal sekswerkers verplichten zich bij de gemeente te registreren om legaal te mogen werken. Maar een veilige werkplek, toegang tot zorg en bescherming van politie is daarmee nog steeds niet gegarandeerd.  Door de nieuwe wet komen de rechten van sekswerkers volgens De Munnik in het geding.