Rotterdamse mbo-scholen willen geïnformeerd worden over criminele studenten

Veel Rotterdamse onderwijsinstellingen hebben te maken met criminaliteit onder hun studenten, meldt het AD.nl. Het gaat dan om bedreigingen, geweld, jongeren die op het schoolplein geronseld worden om cocaïne uit containers te halen. Maar ook studenten die met een wapen naar school komen of grote sommen geld op zak hebben.
De grote Rotterdamse mbo-scholen willen daarom dat de gemeente meewerkt aan informatie-uitwisseling over studenten die zich bezig houden met zware criminaliteit. Daarmee hopen ze meer grip te krijgen op jongeren die afglijden en de veiligheid op school te vergroten.
Vanwege de privacywet is de gemeente Rotterdam daar vooralsnog niet in meegegaan. Een politiewoordvoerder laat weten “dat het nu alleen onder strenge voorwaarden mogelijk is informatie te delen met een school”, maar dat ze er heel terughoudend mee zijn.
Amsterdam
De gemeente Amsterdam wil vol inzetten op de jeugd, meldt de Telegraaf. Misdaadcijfers laten zien dat een groot deel van de criminaliteit en overlast voortkomt uit deze groep. De driehoek – burgemeester, hoofdofficier en politiechef – van de hoofdstad zien dat vooral jongeren een hele snelle opmars maken in het criminele milieu. Ze worden volgens hoofdofficier René de Beukelaer al op jonge leeftijd verleid tot zware criminaliteit: “We zien jongeren geweldsdelicten plegen, die je 10 of 15 jaar later verwacht.”
Geboeid?
Onlangs bracht het CCV de podcastserie ‘Geboeid?’ uit, over de aanpak van jeugdcriminaliteit. Aflevering 1 daarvan gaat over signalen op school. Daarin vertelt Hiske Kromdijk van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle: “Jongeren hebben nog geen gevoel voor oorzaak en gevolg. Ze overzien de gevolgen helemaal niet. Daar moet je ze voor beschermen.” Ze vertelt hoe dat bij haar scholengemeenschap gebeurt. Zorgspecialist Frank Planten geeft daarnaast handvatten voor de praktijk.
In aflevering 2 onderstreept Isabeth Mijnarends, afdelingshoofd Beleid en Strategie bij Parket Oost-Nederland, de signalen uit de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, dat het aantal zware delicten onder jongeren toeneemt. “Vooral van levensdelicten, moorden, maar we zien ook een aanzienlijke toename van het messengeweld. En dat baart zorgen.”
Luister naar de podcastserie Geboeid?
Bron: AD.nl en de Telegraaf