Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Spel Boef in de wijk Bommelerwaard

De politie in Bommelerwaard wil graag meer samenwerken met de inwoners van de verschillende kernen. Een nauw samenwerkingsverband is fijn en helpt de politie om de heterdaad kracht te vergroten. Inwoners van een wijk kennen de wijk beter dan ieder ander en voelen al snel of er iets niet in de haak is.

Het spel Boef in de wijk is georganiseerd om de samenwerking te verbeteren en de App Veilige Buurten real time te testen. In deze App staat de samenwerking tussen politie en inwoners centraal.

Veilige Buurten 

Er is bewust voor de nieuwe App ‘Veilige Buurten’ gekozen. Het is een laagdrempelige app om mee te werken. Je hoeft elkaar niet perse te kennen en er worden geen 06-nummers uitgewisseld. Vanuit de politie wordt deze app ook gebruikt om informatie met inwoners van Bommelerwaard te delen. Buurtbewoners worden gezien als belangrijke partners en in deze app kunnen inzichten snel gedeeld worden. 

Voorbereiding Boef in de wijk

Ongeveer een maand voorafgaand aan het spel is de communicatie gestart. Via social media is er aandacht gevraagd en een oproep gedaan om je aan te melden voor de App. De inwoners kenden de App al door eerdere voorbereidingen en zo zijn ze ook enthousiast geworden. 
De politie en gemeente hebben vooraf casussen besproken en uitgewerkt. En de politie heeft de ‘boeven’ aangeleverd. 6 boeven stonden paraat. Op de dag van het spel is er in de Veilige Buurt App een bericht uitgegaan naar de deelnemers. In dit bericht werd vermeld dat na het avondeten er een boef in de wijk rond zou lopen en dat de deelnemers een bericht konden verwachten in de App. Tijdstip over hoe laat het spel zou beginnen is bewust weggelaten.

Uitvoering

De politie deed op een bepaald moment een melding van een inbraak in een woning in de wijk (een startbericht is ook hier op te vragen). De boef liep door de wijk en werd al snel gezien door buurtbewoners die op de uitkijk stonden. Ze deelden de vluchtrichting en signalement in de app met de politie en de buren in de appgroep. De ‘boef’ werd op meerdere plekken gespot en opgejaagd. Uiteindelijk heeft de politie de ‘boef’ staande kunnen houden. 

Respons

Ongeveer 46% van de Veilige Buurt app hebben meegedaan aan het spel. Alle buurtbewoners die hebben meegedaan waren erg enthousiast. Ook bij de politie is het spel Boef in de wijk goed ontvangen. De grootste winst was de ontdekking hoe de samenwerking verliep tussen buurtbewoners en politie door de Veilige Buurt app. 

Aan de slag!

Wil je Boef in de Wijk ook organiseren? Klik dan door voor meer informatie over de voorbereiding voor.