Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Lelie zorggroep stelt veiligheid van cliënten en collega’s voorop

Foto Imelda BogaardImelda Bogaard is coördinator Veilige Toegang en Alarmering bij Lelie zorggroep en vertelt waarom een goed systeem belangrijk is voor de veiligheid van zowel haar collega’s als de cliënten zelf. Zij gebruiken een elektronisch bedienbaar kluisje met daarin de woningsleutel.

Een paar jaren geleden kwam de golf aan inbraken in onveilige, niet-gecertificeerde sleutelkluisjes in het nieuws en het thema blijft actueel. Bogaard van Lelie zorggroep sprong er destijds meteen op in. Bij hen was er een loper ontvreemd, waardoor ze alle cilinders moesten vervangen. "Dat was voor ons het moment om te kiezen voor elektronische cilinders," blikt Bogaard terug. Bogard hoopt dat de woningbouw, gemeente en zorg-verzekering hier beleid voor gaan maken: "Zodat iedereen op een veilige manier langer thuis kan blijven wonen met de zorg die nodig is."

Veilig toegang tot zorgwoningen

Hoe gaan zorginstellingen om met veilige toegang tot woningen van hulpbehoevenden? Het antwoord is niet eenduidig en vereist veelal maatwerk. Ook is de zorgsector complex met vele partijen, wensen en procedures. Het CCV merkt dat het leren van elkaar hierbij van belang is en vroeg daarom, naast Imelda Bogaard, ook Ton Holslag van Reinaerde hoe zij omgaan met toegang tot zorgwoningen. Ook is allerlei materiaal ontwikkeld om professionals te ondersteunen: