Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Preventietruck Stop woninginbraken in Noord-Nederland

Woninginbraken kunnen het leven van mensen behoorlijk op zijn kop zetten. Door het treffen van preventiemaatregelen is het mogelijk de kans op woninginbraak sterk te verminderen. De noordelijke gemeenten, politie Noord-Nederland en het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben een initiatief ontwikkeld om voorlichting te geven over woninginbraken: een preventietruck rijdt door Noord-Nederland en doet verschillende plaatsen aan.

Lokale acties

De preventietruck Stop woninginbraken is een aanvulling in de strijd tegen woninginbraken. De truck kan in iedere gemeente in Noord-Nederland worden ingezet om lokale acties tegen woninginbraken te ondersteunen. Denk aan hotspots, algemene preventieacties, markten, braderieën, winkelcentra, buurtbijeenkomsten, burgerparticipatieprojecten etc.

Voorlichting

Jan Mulder van de politie-eenheid regio Noord Nederland heeft in april 2015 het initiatief genomen voor het opzetten van de truck. “In de truck geef ik samen met  gemeente en veiligheidspartners voorlichting over inbraakpreventie. Ik demonstreer hoe makkelijk inbrekers kunnen binnenkomen en geef advies over het juiste hang- en sluitwerk om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken”, legt Jan uit.  

Preventietips zijn heel belangrijk!

Op een film is te zien is hoe inbrekers te werk gaan en wat mensen zelf kunnen doen om inbraken te voorkomen of minder makkelijk te maken. Verder is er informatie beschikbaar over Burgernet, het opzetten van een WhatsApp-groep als buurtpreventie en Meld Misdaad Anoniem. Ook is het mogelijk om een lokaal PKVW-bedrijf aan te laten sluiten voor het geven van informatie en advies. Jan vindt het leuk om voorlichting te geven en merkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de inbraakrisico’s in hun woning. “Nadat ik voorlichting had gegeven over de juiste sloten, kwam een man ’s middags terug naar de preventietruck met zijn slot. Hij wilde meteen maatregelen treffen!”, vertelt Jan. “Preventietips zijn heel belangrijk!”. 

Gebruikmaken van de preventietruck?

De inzet van de preventietruck is een goed middel om de bewustwording van inbraakrisico’s bij bewoners te vergroten en hen te helpen daar een afdoende oplossing voor te vinden. Bij de inzet van de truck moet minimaal een medewerker van de gemeente en de politie aanwezig zijn, eventueel aangevuld met andere veiligheidspartners.

De inzet van de Preventietruck Stop Woninginbraken is alleen mogelijk in Noord Nederland. De truck is eigendom van de 59 noordelijke gemeenten. Wilt u weten wat moet doen om een preventietruck in uw regio te laten rijden? Neem dan contact op met Jan Mulder (coördinator).

Twitter           : @Preventietruck