Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Nepboef en alarmkoffer vergroten veiligheidsbewustzijn

De burgemeester van Noordenveld reikte op 15 december de eerste alarmkoffer uit aan wijkbelangenvereniging Middenveld. Dankzij het mobiele alarmsysteem in deze koffer, krijgen buren van een afwezige bewoner een belletje zodra een ongewenste bezoeker in de woning beweegt. Deze gemeente in Noord-Nederland stelt zo’n alarmkoffer voor alle 24 dorps- en wijkbelangenverenigingen beschikbaar. Een uniek initiatief. Doel is om mensen nog meer te betrekken bij het belang van veilig wonen en sociale controle. Veiligheid heb je immers zelf in de hand.

Burgemeester Klaas Smid: "Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners zelf bezig zijn met hun eigen veiligheid." De gemeente schenkt daarom een alarmkoffer aan elke dorps- en wijkbelangenvereniging onder voorwaarde dat die op haar beurt ook een soortgelijk systeem aanschaft. Inwoners kunnen het speciale apparaatje in de koffer van hun dorps- of wijkvereniging huren, bijvoorbeeld als ze op vakantie gaan. De huuropbrengst gaat naar andere veiligheidsinitiatieven binnen de omgeving. 

Buren

Het apparaatje met sensor, toetsenbord en alarm leg je in huis. De sensor reageert op elke beweging. Denk dan vooral aan een inbreker die binnensluipt. Het apparaat belt automatisch naar 1 van de 2 telefoonnummers die de bewoner erin heeft gezet. Dat zijn nummers van mensen die maximaal een kwartier van de woning vandaan zijn, bijvoorbeeld de buren. Zij hebben een handleiding met tips als 'ga altijd met 2 personen naar de woning' en 'gebruik je gezond verstand'. Ook de politie werkt mee en is extra alert. 

Geen echte inbraak

Wijkagent Robert Bouma van Politie Noord-Nederland: "Bij een echte inbraak moet je ons meteen bellen. Wij houden dan continu contact met de beller en deze observeert, indien mogelijk, vanaf een afstand het pand. Zo kan hij een eventuele wijziging in de situatie direct doorgeven, als we onderweg zijn. Als het niet een echte inbraak is, dan neemt de ontvanger de oorzaak van het afgaan van het alarm weg." Bouma vertelt hoe dit idee ontstaan is: "Bewoners hier zijn actief en kwamen zelf naar mij toe voor meer informatie over inbraakpreventie. Dat werkt gewoon beter dan als de overheid zelf het initiatief neemt."

Binnen Noordenveld richtten inwoners al een preventiegroep en WhatsApp groep op. Ook vroegen zij de politie om voorlichting te geven over Burgernet en 'hoe herken je verdacht gedrag'. 

Inbraakoefening

De inwoners wilden graag een simulatie van inbraken organiseren en klopten bij Bouma aan. In Norg was al eerder een dergelijke oefening gehouden. Bouma: "De bewoners hebben alles zelf geregeld, vrijwilligers gezocht, locaties besproken en de inhoud van de oefening bepaald." Enige verrassing was de alarmkoffer. 

Donderdagavond 15 december ging de nepboef de straat op. Een aantal bewoners had hun huis ter beschikking gesteld voor de fictieve inbraak. Zodra de acteur-inbreker in een woning ingebroken had, ging er een bericht via Burgernet aan alle deelnemers van dit 'spel'. Via WhatsApp hielden ze elkaar op de hoogte. Als een buurtbewoner de inbreker signaleerde, werd de politie ingeschakeld. 

Bouma: "Inbrekers werden al meteen gespot, nog voordat ze gingen inbreken. De buurtbewoners deelden dit via WhatsApp met elkaar. Wij konden de aanhoudingen snel verrichten. De alarmkoffer werd ingezet in de woning waar ingebroken werd. We konden op afstand mooi meekijken, omdat de bewoner ook bewakingscamera’s had. Binnen een minuut kregen we de melding al binnen. De sleutelhouder was gelijk ter plekke. Dat is echt de winst van zo’n alarmkoffer: de tijd tussen de melding naar de politie en het in de gaten houden wordt aanzienlijk gekort."

Niet duur

Tijdens deze oefening werd de alarmkoffer dus voor het eerst ingezet. Dat wisten de deelnemers vooraf niet. Bouma: "Alleen de bewoner, de sleutelhouder en de organisatie waren op de hoogte. Iedereen vond het geweldig, omdat het snel reageert en eenvoudig in te stellen is ook naar een ander nummer."

Bij de nabespreking complimenteerde de burgemeester de actieve houding van inwoners als het om veilig wonen gaat. Als extra steun biedt de gemeente nu de alarmkoffers aan. Het voordeel is volgens politie en gemeente dat je geen duur alarmsysteem nodig hebt en het apparaat ook eenvoudig te bedienen is. 

Goede sloten

Het werkt volgens wijkagent Bouma ook preventief: "Als lokale inbrekers doorhebben dat deze apparaten in omloop zijn, dan is de drempel hoog om nog in te breken." Natuurlijk is het belangrijk om eerst en vooral te zorgen voor goede sloten op ramen en deuren. Immers een boef heeft een hekel aan lang werk. Hang- en sluitwerk die door het Politiekeurmerk Veilig Wonen goedgekeurd zijn, houden een inbreker zelfs 3 minuten tegen.