Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Lokaal Alarm Systeem-app in Houten

In de gemeente Houten heeft woninginbraak hoge prioriteit. Samen met de politie en woningcorporatie Viveste zijn in het najaar van 2014 voorlichtingsavonden georganiseerd over digitale buurtpreventie met behulp van de Lokaal Alarm Systeem (LAS)-app gebruikt. Inmiddels is voor heel Houten een basisnetwerk van LAS-groepen beschikbaar.

Doelstelling

Het doel van de app is het bevorderen van de sociale controle in de eigen woonomgeving en het signaleren en voorkomen van crimineel gedrag. Volgens de Houtense wijkagenten Tomas Sluiter en Jasper Tips is de app makkelijk in gebruik en kunnen groepen burgers op een snelle en efficiënte manier elkaar informeren over een ongeval, een verdachte situatie, een brand of een inbraak.

Vergroten heterdaadkracht

Sluiter en Tips: "Wij hebben de handschoen als politie, gemeente en woningbouwvereniging opgepakt om een vervolg te geven aan bestaande Whatsapp-groepen. Vanuit overheidswege is er nog niets ontwikkeld om aan deze behoefte op deze schaal te voorzien. Het Lokaal Alarm Systeem voorziet in de huidige behoeftes van de burgers en werkt dan ook als aanvulling om de heterdaadkracht te vergroten. Burgers kunnen direct aangeven wat er aan de hand is en wij worden door de 'chatmogelijkheid' op de hoogte gehouden van de situatie voordat wij ter plaatse zijn. In de gemeente Houten zijn er inmiddels meer dan 700 gebruikers, verdeeld over de verschillende wijken. Wij zijn erg enthousiast over het gebruik en delen dit graag. Het beheer van de groepen in de app wordt nu geheel gedaan vanuit de burgers en wij zijn alleen deelnemer".

Vijf stappen

De werking is eenvoudig, zeer doeltreffend en bestaat uit vijf stappen:

  • Stap 1: Wat is er aan de hand?
  • Stap 2: Waar is de onveilige situatie?
  • Stap 3: Welke groep(en) alarmeren?
  • Stap 4: Melding is verstuurd?
  • Stap 5: Chat binnen de groep(en) met details van de situatie

Organiseren van voorlichtingen

De wijkagenten Sluiter en Tips hebben inmiddels binnen de gehele eenheid het Lokaal Alarm Systeem geïntroduceerd en promoten de app in voorlichting aan burgers. Om ervoor te zorgen dat alle burgers eenduidig en goed worden geïnformeerd hebben de agenten diverse documenten opgesteld.

Bekijk hier:

Bedenker van de app

Erik Hamelink is zelfstandig ondernemer en bedenker van de app. "Nadat er tot drie keer toe bij mij was ingebroken en de dader steeds niet werd gepakt ben ik opzoek gegaan naar manieren om op een eenvoudige manier snel mijn omgeving en hulpdiensten te bereiken bij een calamiteit. Wat er ontbrak was een middel waarmee ik met één druk op de knop mijn eigen netwerk en hulpdiensten kon inlichten, informeren en op de hoogte kon houden." En, zo is het idee voor de Lokaal Alarm Systeem (LAS) app ontstaan. Inmiddels zijn er meerdere gemeenten die de app gebruiken én gemeente Houten is er daar één van.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente houten of op www.lokaalalarmsysteem.nl.