Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Kozijn op slot

Uitvinder Patrick van Burgel bedacht een beugel om inbraak via balkon of raam te voorkomen. Met 'Kozijn Op Slot' wordt een betaalbare inbraak werende mogelijkheid aan de consument geboden.

Patrick van Burgel diende de beugel om inbraak via balkon of raam te voorkomen in bij verzekeraar Interpolis en zijn uitvinding is door de vakjury in november 2013 tot winnaar van 'De oplossing van' uitgeroepen. Met 'Kozijn Op Slot' biedt Van Burgel een betaalbare inbraak werende mogelijkheid aan de consument. "Mijn wens is om veiligheid voor iedereen betaalbaar te laten zijn." Het CCV sprak met hem over zijn uitvinding.

Hoe kwam je op het idee om een product te ontwerpen tegen inbraken?

Als uitvinder ben je bezig met iets dat niet werkt, je kijkt dan hoe het wel kan werken. In de vakantie was er ingebroken in onze woning. Een expert zag bij de inspectie van ons huis meer preventiegebreken. De kosten die we moesten betalen om deze gebreken te verhelpen, vond ik vrij hoog. Het leek mij dat veel mensen deze kosten voor de beveiliging van de eigen woning niet kunnen betalen. Ik wilde daarom een functioneel product ontwerpen, tegen betaalbare prijs. En dat idee ben ik gaan uitwerken.

Mooi idee! De kunst is om ideeën om te zetten in een product of dienst en dat heb jij gedaan. Hoe kom je van idee fase tot daadwerkelijke actie?

In die tijd heb ik gereageerd op de oproep van verzekeraar Interpolis en hun oproep om praktische ideeën en inzichten aan te dragen om anders om te gaan met risico’s. Je moet dus ook een beetje geluk hebben. Intussen heb ik bij buren, vrienden en kennissen getoetst of ze mijn idee interessant vonden. Ik raakte in gesprek met de burgemeester van mijn woonplaats door middel van social media en hij koppelde me aan een commissaris van politie, die ook enthousiast was over mijn idee. Om je idee om te kunnen zetten tot actie, speelt je omgeving dus ook een onmiskenbaar grote rol. Na het winnen van 'De oplossing van' van Interpolis ging het balletje pas echt rollen en werd ik bijvoorbeeld door minister Opstelten uitgenodigd om het product te presenteren.

Nadat je de prijs had gewonnen heb je niet stilgezeten. Je hebt het product doorontwikkeld. Wat is het verschil met de eerste versie? En wat kost het?

Ik wilde heel graag dat het product aan de eerste ster certificatie van SKG zou voldoen, daarvoor moest de beugel afsluitbaar zijn. Hang- en sluitwerk dat de inbrekersproef van SKG doorstaat, is ten minste drie minuten bestand tegen een poging tot inbraak. Dat lijkt weinig, maar in de praktijk betekent dit dat de gelegenheidsinbreker niet binnen komt. Een aantal partijen heeft in dit proces een belangrijke rol gespeeld. Natuurlijk SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) en ook het CCV. Het CCV heeft het product besproken in de werkroep Kwaliteit van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en met het behalen van de eerste ster certificatie van SKG staat het product inmiddels op de productenlijst van het PKVW. Het product kost € 19,95 en hiermee kan je met twee beugels één raam beveiligen.

Gefeliciteerd! Je straalt energie uit als je over je product en het proces vertelt. Welk advies geef je mensen met ideeën, om te komen tot een product?

Toets je ideeën continue bij anderen, zodat je steeds dichtbij de behoefte bent. Zoek mensen die niet alleen enthousiast zijn, maar die je ook een stap verder kunnen brengen. Zo kom je uiteindelijk in een flow- moment. Hoe je dat precies moet opzoeken, is voor iedereen anders en ook niet altijd makkelijk, maar wel nodig voor het succes van je product. En zet door bij tegenwind!

Links