Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Column 'In Twente komen we achterom'

Gerdien Rotgers, werkzaam bij het Platform Integrale Veiligheidszorg Twente, beschrijft een wijkschouw met ex-inbreker Evert Jansen, die voorafgaat aan een inbraakpreventiebijeenkomst.

Zwakke plekken

Ze gaan lopen in de wijk in Hengelo waar Gerdien woont, op zoek naar 'zwakke plekken'. In een gebied van twee kilometer gaan ze kijken of woningen, garages of schuren (inclusief fietsen) niet afgesloten zijn. Evert werkt volgens een vaste methode. Hij haalt de sleutels eruit, fotografeert deze en geeft dit af aan de bewoner. Of, als deze niet thuis is, gooit hij de sleutels in de brievenbus.

Binnen een half uur hebben ze tien sleutels te pakken. Ze kunnen overal zo naar binnen. Twente is gastvrij en iedereen komt achterom. Zeker in een dorp, maar in een stad als Hengelo blijkbaar ook. Gerdien is met stomheid geslagen!

Ook geïnteresseerd in een wijkschouw?

Het CCV verzorgt wijkschouwen met een bouwplanadviseur, die samen met gemeente, corporatie en bewoners een wijk bekijken. Tijdens zo’n wijkschouw legt de bouwplanadviseur uit hoe je door de ogen van een crimineel kijkt naar de inrichting van de wijk, de staat van het hang- en sluitwerk van woningen én hoe preventiegedrag van bewoners verbeterd kan worden.

Bestanden