Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Behandelen van waardevolle spullen met chemisch DNA

Door waardevolle spullen wijkbreed te behandelen met chemisch DNA wordt de aantrekkelijkheid van deze spullen, en daarmee de wijk, minder interessant voor inbrekers.

Aanpak

Begin 2008 heeft de politie van wijk ’t Brukske in Venray ruim 2000 woningen bezocht en daar waardevolle spullen met chemisch DNA behandeld.

Chemisch DNA is een stof die op waardevolle spullen aangebracht kan worden. Het chemisch DNA is niet zichtbaar of in het oogspringend dus de waardevolle spullen raken niet ontsierd. De spullen zullen door het chemisch DNA na een inbraak makkelijker traceerbaar worden en omdat het niet te verwijderen is, zijn de waardevolle spullen voor een inbreker minder waard.

Onder UV licht kan de DNA code worden uitgelezen en kunnen de spullen aan de rechtmatige eigenaar worden gekoppeld.

In Venray is er voor gekozen een hele buurt te voorzien van pakketjes met chemisch DNA, zodat er ook een afschrikwekkend effect via media-aandacht kon ontstaan.

Resultaten

  • Een vermindering van diefstallen
  • Een verbetering van de veiligheidsbeleving
  • Positieve publiciteit en aandacht van de media

Er worden mede naar aanleiding van de media-aandacht nu reeds minder inbraken in de wijk gemeld. De veiligheidsbeleving zal toenemen omdat de burgers beseffen dat voor inbrekers hun pand een minder gelieft object geworden is. De belevingscomponent zal slechts invloed hebben als de campagne breed zal worden uitgezet.

Organisatie

Gemeenten in politiedistrict Venray