Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Markering van eigendommen

Er zijn verschillende middelen op de markt om met een onzichtbare vloeistof eigendommen te markeren. De vloeistof bevat een unieke forensische code die gekoppeld is aan een databestand met gegevens van de eigenaar. De markering is bedoeld als afschrikwekkend middel en kan helpen om teruggevonden gestolen goederen aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen.

Hoe werkt het

De vloeistof wordt met een kwastje op de (waardevolle) goederen gesmeerd. Elke ondergrond is goed. Het middel is niet te verwijderen. Na gebruik van het middel registreert de gebruiker zich in een centrale databank. Met behulp van speciale UV-lampen ziet de politie de markering op de goederen. De code wordt vervolgens gematcht met gegevens van de eigenaar die in de databank staan. Bij de vloeistof zitten ook stickers waarop een waarschuwing staat afgedrukt. Deze stickers kan de eigenaar op de goederen zelf en op ramen of deuren plakken om potentiële daders af te schrikken.

Individuele toepassing is mogelijk, maar de effectiviteit van de toepassing wordt groter als meer huishoudens hun eigendommen markeren. Zowel gemeente als politie en lokale media kunnen hier ruchtbaarheid aan geven via bijvoorbeeld waarschuwingsborden langs de weg, posters en oproepen in kranten en op websites.

Effectiviteit

Producenten en leveranciers van de markeringsmiddelen claimen grote successen met de terugloop van woninginbraken in buurten waar bewoners hun eigendommen hebben gemarkeerd met de onzichtbare vloeistof. De ervaringen zijn vooral opgedaan met projecten in Engeland. In Nederland zijn de ervaringen nog beperkt. Bij het CCV zijn geen Nederlandse projecten bekend waar een blijvend positief effect is bereikt. In buurten waar een van deze middelen is toegepast, is soms wel tijdelijk een afname van de inbraken te zien. Er zijn bij het CCV ook geen voorbeelden bekend waarbij daders via toepassing van forensische markering tegen de lamp zijn gelopen en zijn gepakt. Ook het terugbezorgen van gestolen goederen is niet gemeld.

Om effectief te kunnen zijn, is een intensieve samenwerking met de politie noodzakelijk, bij voorkeur op landelijke schaal. De politie moet over de juiste lampen beschikken en in alle procedures moet de check op de forensische markering worden uitgevoerd.

Middelen

De bij het CCV bekende middelen zijn: