Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Inbraakpreventie in Westfriesland

Uitkomsten van een peiling onder inwoners

Ruim vier op de tien inwoners van Westfriesland zien woninginbraken als een (groot)probleem. Toch is niet meer dan één op de zes bereid om zijn woning inbraakveiliger te maken. De meeste West-Friezen doen geen melding als zij iets verdachts zien.

Beschrijving

I&O Research verrichtte - in opdracht van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Opmeer, Medemblik en Hoorn - onderzoek naar inbraakpreventie en de rol die inwoners zelf willen spelen bij het inbraakveiliger maken van hun woning en leefomgeving. 1.795 inwoners van de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec deden mee aan het onderzoek.

Conclusies

  • Ongeveer een derde heeft geen belangstelling voor het (verder) beveiligen van hun woning, ondanks dat het probleem van woninginbraak wordt erkend. Deze groep schat het risico van een inbraak lager in dan gemiddeld en denkt dat de woning al veilig is. De mensen die wel bereid zijn om te investeren in inbraakpreventie willen hieraan gemiddeld maximaal tussen de 100 en 200 euro uitgeven.
  • Meer dan de helft van de regiobewoners heeft (misschien) interesse in informatie en tips over inbraakpreventie. Opvallend is dat verreweg de grootste groep deze informatie het liefst per brief ontvangt. Ruim 30 procent van de geïnteresseerden voelt wel iets voor een Whatsapp-groep en een kwart zegt eventuele informatiebijeenkomsten over inbraakpreventie zeker te zullen bezoeken.
  • Het merendeel van de Westfriezen die iets verdachts ziet, doet daarvan geen melding. Meer dan de helft van de respondenten vindt het moeilijk om een verdachte situatie op waarde te schatten. Ruim een derde van hen zou zich ook schuldig voelen als een melding bij 112 loos alarm blijkt te zijn.
  • De gemeente hoopt met de uitkomsten van het onderzoek nog beter te kunnen inspelen op de behoeftes en verwachtingen van de Westfriezen.

Organisatie

I&O Research in opdracht van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Opmeer, Medemblik en Hoorn.

Bestanden