Gemeentelijke projecten aanpak woninginbraken
In deze brief biedt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een overzicht van lokale projecten tegen woninginbraken. Ook is de mogelijkheid onderzocht om hang- en sluitwerk tegen inbraak te laten vallen onder het verlaagde btw-tarief.
Beschrijving
Gemeenten experimenteren volop met de inzet van nieuwe(re) maatregelen. Bij hun aanpak richten ze zich op een combinatie van maatregelen gericht op drie pijlers: domein, slachtoffer en dader. Zowel publieke als private partijen moeten een bijdrage leveren aan de probleemgerichte aanpak van woninginbraken om de in april 2013 gestelde doelen te bereiken.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in 2013 middelen vrij gemaakt voor de acht steden met het hoogste aantal woninginbraken om met name in de zogenoemde 'Donkere Dagen' periode extra preventieve maatregelen te kunnen treffen. Het gaat hierbij onder andere om het inhuren van analysecapaciteit om gerichter preventieve interventies te plegen, het inhuren van extra toezichthouders, het aanbrengen van hang- en sluitwerk, het geven van preventieadvies aan (potentiële) slachtoffers van woninginbraken, het toepassen van mobiel cameratoezicht en het plaatsen van track en trace software.
Daarnaast is voor alle gemeenten voorlichtingsmateriaal beschikbaar gesteld voor het Donkere Dagen Offensief zoals bewonersbrieven, artikelen, posters en deurhangers. In 2014 vindt een verbreding van deze steun plaats aan de vijftig gemeenten met het hoogste aantal woninginbraken.
Op basis van de Europese BTW-richtlijn is het niet mogelijk het verlaagde btw-tarief toe te passen voor inbraakpreventiematerialen.
Organisatie
Ministerie van Veiligheid en Justitie