Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak


Tips voor communicatie met bewoners

Enkele tips om met bewonerscommunicatie de beste resultaten te krijgen:

1. Ken je doelgroep

Hoe ziet de samenstelling van de wijk of buurt eruit? Wonen er veel ouderen, studenten of anderstaligen? Bekijk de motieven en weerstanden die rondom het doelgedrag spelen. Wat drijft mensen en wat houdt ze tegen? Dit is van invloed op de manier hoe je jouw boodschap wil overbrengen.

2. Houd informatie kort en aantrekkelijk

Je wil veel informatie kwijt, maar mensen nemen maar weinig op. Maak keuzes en communiceer alleen dat wat bewoners echt moeten weten. En presenteer dat zo aantrekkelijk mogelijk. Beeldmateriaal werkt vaak beter dan tekst.

3. Maak het doelgedrag duidelijk, simpel en concreet

Zorg ervoor dat de doelgroep geen vertaalslag hoeft te maken, maar communiceer direct wat je wilt of verwacht. "Doe de deur op slot" is duidelijker dan "Hij heeft maar twee minuten nodig om binnen te komen."

4. Combineer risico's met een handelingsperspectief

Veel communiceren over het risico op een woninginbraak kan het veiligheidsgevoel negatief beïnvloeden. Het is dan ook goed om daar een handeling tegenover te zetten. Bijvoorbeeld: In deze wijk wordt veel ingebroken. Doe je ramen dicht en doe de deur op slot, daarmee loop je 20% minder kans om slachtoffer te worden van een woninginbraak.

< Terug naar de toolkit met middelen

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid