Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak


Studenten

De informatie in dit dossier helpt je als gemeente om studenten bewust te maken van hun gedrag. Ga vandaag nog aan de slag en ga woninginbraken onder studenten in jouw gemeente tegen.

Meer dan 300.000 studenten wonen niet meer bij hun ouders thuis. Bovendien groeit hun aantal tot 2022. Veel studentensteden zien het aantal woninginbraken bij deze groep toenemen. De jonge mensen zelf maken zich weinig zorgen om inbrekers, terwijl zij wel waardevolle bezittingen hebben, zoals mobieltjes en laptops. De voordeur in studentenhuizen is meestal makkelijk open te breken of er staat wel ergens een raam open. Eenmaal binnen blijken de kamerdeuren niet op slot. 

Plan van aanpak 

Gemeenten, politie, particuliere huiseigenaren, woningcorporaties, onderwijsinstellingen en studentenverenigingen kunnen inbraak bij studenten helpen voorkomen.Gemeenten, politie, particuliere huiseigenaren, woningcorporaties, onderwijsinstellingen en studentenverenigingen kunnen inbraak bij studenten helpen voorkomen. Jong geleerd is immers oud gedaan. Dit plan van aanpak 'Studentenaanpak preventie woninginbraak' helpt je om een eigen plan van aanpak te maken.

Praktijkvoorbeelden

Hier vind je voorbeelden van preventie van woninginbraken onder studenten. Sommige studentensteden investeren vooral in voorlichting, terwijl andere steden fysieke beveiligingsmaatregelen treffen. Veelal wordt er nauw samengewerkt met de politie, de onderwijsinstelling en de studenten zelf.

Student Tahir

Sommige studentensteden investeren vooral in voorlichting, terwijl andere steden fysieke beveiligingsmaatregelen treffen.

Groningen

Sommige studentensteden investeren vooral in voorlichting, terwijl andere steden fysieke beveiligingsmaatregelen treffen.

Leeuwarden

Sommige studentensteden investeren vooral in voorlichting, terwijl andere steden fysieke beveiligingsmaatregelen treffen.

Utrecht

Sommige studentensteden investeren vooral in voorlichting, terwijl andere steden fysieke beveiligingsmaatregelen treffen.

Maastricht

Sommige studentensteden investeren vooral in voorlichting, terwijl andere steden fysieke beveiligingsmaatregelen treffen.

Kennis

Waardevolle spullen

Tahir gaat op pad en vraagt uitgaande studenten welke waardevolle spullen op hun kamer liggen.Tahir gaat op pad en vraagt uitgaande studenten welke waardevolle spullen op hun kamer liggen.

Bewustwording

Makkelijk binnen

Hoe makkelijk is het eigenlijk om een studentenhuis binnen te komen? Tahir laat zien hoe je zomaar binnenloopt, kamerdeuren opent en waardevolle spullen vindt.Hoe makkelijk is het eigenlijk om een studentenhuis binnen te komen? Tahir laat zien hoe je zomaar binnenloopt, kamerdeuren opent en waardevolle spullen vindt.

Overtuiging

Raam dicht

Een raar figuur klimt op een muur en wil door een raam naar binnen. Gelukkig is de student hem net voor en doet het raam dicht.Een raar figuur klimt op een muur en wil door een raam naar binnen. Gelukkig is de student hem net voor en doet het raam dicht.


Voorkom flipperen

Tahir staat bij een flipperkast, maar wint helemaal niets. Dus hij gaat als boef flipperen op de flipperkast der flipperkasten: een studentenhuis. Tahir gebruikt zijn pasje en kan zo het studentenhuis binnen lopen.Tahir staat bij een flipperkast, maar wint helemaal niets. Dus hij gaat als boef flipperen op de flipperkast der flipperkasten: een studentenhuis. Tahir gebruikt zijn pasje en kan zo het studentenhuis binnen lopen.

Voorkom hengelen

Tahir zit lekker te vissen, dat lijkt zo. Maar eigenlijk zit hij in een brievenbus te vissen naar een touwtje; studenten gebruiken dit om hun deur open te maken als ze boven aan de trap staan. Natuurlijk faalt Tahir ook hier.Tahir zit lekker te vissen, dat lijkt zo. Maar eigenlijk zit hij in een brievenbus te vissen naar een touwtje; studenten gebruiken dit om hun deur open te maken als ze boven aan de trap staan. Natuurlijk faalt Tahir ook hier.

Kamerdeur op slot

Bij huisfeesten is er weinig controle op wie binnenwandelt. Tahir laat zien hoe makkelijk het is. Gelukkig hebben de feestende studenten maatregelen genomen: hun kamerdeuren zijn op slot. Goed voorbeeld doet goed volgen.Bij huisfeesten is er weinig controle op wie binnenwandelt. Tahir laat zien hoe makkelijk het is. Gelukkig hebben de feestende studenten maatregelen genomen: hun kamerdeuren zijn op slot. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Balkondeur op slot

Tahir grijpt zijn kans als de student even weg is. Via de openstaande nooduitgang komt hij makkelijk de studentenkamer binnen. Zijn buit: laptop en telefoon.

Engelstalige materialen

Publicaties
Filmpjes

Op verzoek van gemeenten zijn er ook Engelstalige filmpjes gemaakt voor buitenlandse studenten. Hieronder de verschillende filmpjes. 

 • Lock your window
  Keep weirdoes out of your student house and lock your room’s window.
 • Prevent carding
  Carding a door lock is a real nuisance, so keep the front door of your student house locked.
 • Prevent angling
  Double lock your front door to keep anglers out. Ask your housemates to do the same.
 • Keep room door locked
  Is a burglar prancing around at your house party? Keep your room door locked.

Beeldbank

Bij social media, zoals Facebook en Instagram, zijn beelden essentieel. Het CCV stelt deze dan ook gratis en rechtenvrij beschikbaar. Klik op de foto voor een grote foto.

 

Studentencampagne social media

Gebruik deze plaatjes voor social media. Het concept is ontwikkeld samen met studenten van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Op een ludieke manier wordt aandacht gevraagd voor inbraakpreventie onder studenten: Een vluggertje in slechts 30 seconden? Een inbreker kan het!

Binnensluipen - Instagram

Mag ik bij je binnensluipen?

Binnensluipen - Twitter

Mag ik bij je binnensluipen?

Binnensluipen - Facebook

Mag ik bij je binnensluipen?

Vluggertje - Instagram

Vluggertje?

Vluggertje - Twitter

Vluggertje?!

Vluggertje - Facebook

Vluggertje?!

Kennis en bewustwording

Kamerdeur studentenhuis open

Zo hoort het niet: je kamerdeur open laten.Zo hoort het niet: je kamerdeur open laten.


Waardevolle spullen in het zicht

In studentenhuizen liggen waardevolle spullen voor het grijpen.In studentenhuizen liggen waardevolle spullen voor het grijpen.

Cartoon boef op pad

Een inbreker kan makkelijk studentenhuizen herkennen.Een inbreker kan makkelijk studentenhuizen herkennen.

Raam open

Een laptop ligt wel heel makkelijk voor het grijpen met een openstaand raam.Een laptop ligt wel heel makkelijk voor het grijpen met een openstaand raam.

Overtuiging

Kamerdeur op slot

Even weg? Doe dan je kamerdeur op slot.Even weg? Doe dan je kamerdeur op slot. Wil je beschermd zijn tegen de inbraakmethode cilindertrekken, dan moet de cilinder drie SKG-sterren hebben.


Waardevolle spullen uit het zicht

Berg waardevolle spullen op. Bijvoorbeeld in een kluisje.Berg waardevolle spullen op. Bijvoorbeeld in een kluisje.

Voorkom flipperen

Inbrekers kunnen met een pasje zo je huis binnen. Voorkom flipperen en draai je deur altijd op slot.Inbrekers kunnen met een pasje zo je huis binnen. Voorkom flipperen en draai je deur altijd op slot.

Raam dicht

Student Tahir laat zien hoe het wel moet: raam dicht.Student Tahir laat zien hoe het wel moet: raam dicht. Het raam dat met een sleutel dicht kan, moet een gecertificeerd slot hebben. Haal de sleutel er daarna uit.

Meer middelen

Diverse gemeenten en politie-eenheden ontwikkelden al voorlichtingsmateriaal. Ook het CCV heeft samen met studenten nagedacht over wat ingezet kan worden. U kunt hier inspiratie opdoen.

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met het CCV .

< Terug naar de Toolkit met middelen

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid