Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak


Poster en/of matrixbord

Als gemeente kun je ervoor kiezen om met posters of met een matrixbord langs doorgaande wegen bewoners attent te maken op het risico van woninginbraak. Hierbij is het vinden van de juiste toon belangrijk, omdat het gevoel van veiligheid onder bewoners ook kan afnemen als de gemeente veel aandacht besteedt aan woninginbraken.

Om te zorgen dat het veiligheidsgevoel niet afneemt en bewoners zich aangesproken voelen tot de tekst op de poster en/of matrixbord, kunnen de volgende 'communicatieregels' ingezet worden:

Goed voorbeeld laten zien werkt beter dan laten zien hoe het niet hoort

Hersenonderzoek laat zien dat we ons afsluiten voor te bedreigende informatie, die heeft daardoor geen effect op ons gedrag (Bert Pol, 2012). In overheidscommunicatie is het van belang om de juiste norm te communiceren (Kuipers, 2002). Het is niet de bedoeling dat onveiligheidsgevoelens proportioneel toenemen. Een positief beeld, zoals een foto waarin iemand de deur afsluit met een sleutel, werkt beter dan een inbreker die via een raam binnenkomt.

Een positieve insteek werkt beter dan een negatieve boodschap

Het is bewezen dat mensen graag beloond willen worden. Spreek mensen aan op goed gedrag, bijvoorbeeld 'Wat fijn dat jij wel je deuren op slot draait, hiermee kun je een inbraak voorkomen'.

Mensen willen graag bij de meerderheid horen

Doordat mensen bij de meerderheid willen horen, is het verstandig om positieve kenmerken van deze meerderheid te communiceren. Bijvoorbeeld een poster met daarop een tekst als: 'De meeste mensen uit deze wijk sluiten hun woning goed af voordat ze van huis gaan'. Dit moet dan natuurlijk wel waar zijn. Als er een percentage bekend is, zeg dan: 'Ruim 85 procent van de bewoners doet ramen en deuren op slot als ze boodschappen gaan doen'. Dit percentage moet dan wel meer dan zeventig procent zijn, anders voelen mensen zich niet aangesproken om bij de meerderheid te willen horen.

Persoonlijk betrokken zijn

Bewoners moeten zich herkennen in de situatie en persoonlijk worden aangesproken.

Voorbeelden van gemeenten die een poster/matrixbord hebben ingezet zijn Gouda, Leidschendam-Voorburg en verschillende gemeenten die zijn aangesloten bij Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) Midden Nederland. In de PKVW zomer- en/of wintercampagne worden ook posters aangeboden.

< Terug naar de Toolkit met middelen

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid