Product toegevoegd aan winkelmand

Hein Roethofprijs


Hein Roethofprijs

De Hein Roethofprijs is in het leven geroepen door het ministerie van Veiligheid en Justitie. De bedoeling van de prijs is om nationale bekendheid te geven aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit.

Ieder Nederlands project, initiatief of pakket aan maatregelen dat criminaliteit voorkomt of sociale veiligheid bevordert, mag meedoen. Iedereen kan deelnemen: buurtwerkers, jongerenwerkers, bewonersverenigingen, wijkraden, politie, bedrijven, verenigingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, gemeenten en Openbaar Ministerie.

Om het jaar worden de meest succesvolle en aansprekende projecten genomineerd. Dat zijn er maximaal vijf. 

De winnaar 

De jury kiest de winnaar. De genomineerden en de winnaar krijgen media-aandacht, landelijke waardering en een korte film van het project voor hun eigen communicatie-activiteiten. Bovendien inspireren deze projecten anderen om elders soortgelijke projecten op te zetten. 

De winnaar ontvangt 20.000 euro en een speciaal ontworpen beeldje. Het prijzengeld moet worden besteed aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. 

Ontstaan van de prijs 

Hein Roethof was PvdA-kamerlid en begin jaren ’80 was hij voorzitter van de commissie Kleine Criminaliteit van de Tweede Kamer. De commissie-Roethof kwam vooral in het nieuws door het beleidsplan Samenleving en Criminaliteit uit 1985, een krachtig pleidooi voor criminaliteitspreventie.

In 1987 riep het ministerie van Veiligheid en Justitie de Hein Roethofprijs in het leven. De organisatie van de Hein Roethofprijs is in handen van het CCV.

Meer informatie

Voor vragen en/of opmerkingen over de Hein Roethofprijs kunt u contact opnemen met Door van der Wiele op 06 13 350 068.